Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Zöldborsó főzelék gluténmentesen elkészítve

gluténmentes zöldborsó főzelék receptZöldborsó főzelék – gyors és egyszerű étel. A főzelékhez feltétként fasírtot, rántott húst, pörköltet vagy akár sült virslit ajánlunk, Gyors ebéd ötlet.

Hozzávalók 2 adaghoz

* 1 adag édesítőszer 5 adag cukor édesítő erejével egyenértékű

Elkészítés:

  • A borsót feltesszük főni a kókuszitallal és a vízzel.
  • Közben a sót, édesítőt, petrezselymet beletesszük.
  • Ha puhára főtt, akkor botmixerrel pépesítjük a háromnegyedét.
  • Majd egy tálkában a tápióka keményítőt kikeverjük a pépesített borsóból kimért 4-5 evőkanállal, majd ezt visszatesszük folytonos keverés mellett főzve besűrítjük a főzeléket
  • Tálaláshoz feltétként fasírtot, rántott húst vagy valamilyen pörköltet ajánlunk.

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kb 40 perc, de változhat annak függvényében, hogy friss, gyorsfagyasztott vagy konzerv zöldborsót használunk

Egy kis érdekesség: Tudta, hogy az egy tévhit, hogy a zöldborsó laktózt tartalmaz ? Természetesen laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Tápanyagtartalom 2 főre 1 adagban
(kb. 500 ml)
4 főre 1 adagban
(kb. 300 ml)
Energia 1214,7 kJ / 291,3 kcal 608,4 kJ / 145,9 kcal
Fehérje 14,5 g 7,3 g
Zsír 2,8 g 1,4 g
  amelyből telített zsírsavak 2,0 g 1,0 g
Szénhidrát 50,2 g 25,1 g
  amelyből cukrok 18,0 g 9,0 g
Rost *
14,3 g 7,1 g

A gluténmentes zöldborsó főzelék recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

* A zöldborsó magas élelmi rost tartalma különösen előnyös a cöliákiásoknak a megfelelő rostpótláshoz.

Kategória: , ,