Mit ehetnek a gluténérzékeny betegek?
Mivel a hagyományos, megszokott és a leggyakrabban alkalmazott búzaliszttől (de persze ne feledkezzünk meg a többi, gluténtartalmú gabona lisztjéről sem, hiszen nem csak a búza lisztje tiltott a gluténmentes étrendben! Így például az árpa, a rozs, és a nem nem garantáltan gluténmentes zabliszt és tönkölybúza is tilos a cöliákia diétában) eltérő lisztekkel kell a gluténmentes diétában ételeket készíteni nem árt, ha tudjuk, hogy mi a különbség a felhasználhatóságukban!
Milyen lisztet ehetnek a gluténérzékenyek?
Alapvető különbség a búza (illetve a fent említett gluténtartalmú gabonák ) és az összes többi gluténmentes lisztben, hogy a gluténmentes liszt pont azokat a fehérjéket nem tartalmazzák, melyektől a kellő rugalmasság, vízmegkötő képesség, és pl.: a kelesztéskor keletkező gázoknak való ellenállást biztosítják.
Sajnos, a gluténmentes lisztek egyike sem alkalmas 100%-ban a gluténtartalmú lisztek helyettesítésére, de adalékokkal, sikérhelyettesítőkkel jól formálható tészta is készíthető a gluténmentes gabonaőrleményekből.
Ezért az erre a területre specializálódott cégeknek köszönhetően, az üzletek polcain számos, jól kipróbált gluténmentes lisztkeverékkel is találkozunk. Attól, hogy különféle más, de szintén gluténmentes adalékanyagok vannak bennük, nem szabad megijedni. Ezeket a keverékek kipróbált receptek alapján készültek, és nagyban segítik a gluténérzékeny betegek szigorú étrendjét betartani, betartatni!
Kaphatóak keverékek kenyérsütéshez, kelt tésztához, vannak úgy nevezett süteményporok, főző – sütő keverékek. Szerencsére ezek kiválóan alkalmazhatók, és bár másképp viselkednek, mint a megszokott gluténtartalmú búzaliszt, kellő gyakorlat után (mint bármi más lesajátítása esetén), garantált a sikerélmény!
Tápanyag táblázat |
100g átlagos tápértéke | |||
energia [kcal] |
fehérje [g] |
zsír [g] |
szénhidrát [g] |
|
rizsliszt | 359 | 6,9 | 0,6 | 79,4 |
köles liszt | 373 | 10,8 | 4,3 | 73,1 |
hajdina liszt | 345 | 8,3 | 1,9 | 72,3 |
kukoricaliszt | 356 | 9,6 | 3,1 | 70,2 |
sárgaborsóliszt | 372 | 27,2 | 1,3 | 60,5 |
keményítők | 344 | 0,5 | 0,0 | 86,0 |
-
Rizslisztek
Önmagában: Levesek, szószok, főzelékek ételek sűrítéséhez jó.
Keverve: Sok tojást igénylő süteményekhez, piskótákhoz alkalmas
Nem javasolt: Kelt tésztákhoz, kalácshoz, kenyérhez. -
Köles liszt:
Önmagában: Levesek, szószok, főzelékek ételek sűrítéséhez jó.
Keverve: Palacsintához, lepényekhez, kenyerekhez, péksüteményekhez.
Nem javasolt: Önállóan használni.
-
Hajdinaliszt
Önmagában: Nem javasolt.
Keverve: Palacsintához, piskótákhoz, kelt kenyerekhez alkalmas
Nem javasolt: Önállóan használni. -
Kukoricaliszt
Önmagában: Édes ízű levesek, szószok, főzelékek ételek sűrítéséhez jó.
Keverve: Piskótákhoz, palacsintához, linzertésztához alkalmas
Nem javasolt: Sós ételkehez, panírozáshoz. -
Sárgaborsóliszt
Önmagában: Sós levesek, szószok, főzelékek ételek sűrítéséhez jó.
Keverve: Sós pogácsákhoz, sós sütemény falatokhoz alkalmas.
Nem javasolt: Desszertek készítéséhez. -
Keményítők (kukorica-, burgonyakeményítő)
Önmagában: Hideg vízzel keverve ételek sűrítéséhez ajánlható.
Keverve: kenyerekhez, pogácsákhoz, de a keményítőre jellemző ízt foga adni.
Nem javasolt: Önállóan használni.
Arra azonban fel kell hívnunk a korrektség kedvéért a figyelmet, hogy bár igyekszünk Önöket hasznos információkkal ellátni a gluténérzékenységük étrendjéhez, az egyéni ízlések, és az egyéni elkészítési technológiák nagyon eltérhetnek egymástól (mérleg, sütő – főző berendezések, stb…) különbözőek lehetnek, hogy igazából mindenki egyénileg tudja kikísérletezgetni, hogy számára mi a valóban megfelelő a gluténmentes választási lehetőségekből.
- Előző cikkünkből, “Mit ehetnek a gluténérzékeny betegek? 3. tippeket adtunk, hogy hogyan kell a hazánkban rendszeresen fogyasztott gabonákból készülő termékeket, kenyereket, péksüteményeket, tésztákat kell gluténmentesre cserélni.
- Ezt megelőző anyagunkból “Mit ehetnek a gluténérzékeny betegek? 2. kiderült, hogy a glutén tartalmú liszteket mivel válthatják ki a gluténmentesen diétázók.
- Az sorozat első cikkében pedig leírtuk, hogy milyen ételeket-, alapanyagokat kell kerülnie a gluténérzékenyek betegeknek.
A gluténérzékenység, vagy cöliákia alattomos betegség!
A gluténérzékenység kezelése során a legfontosabb a betegség felismerése.
Mivel egyes esetekben tünetszegény a betegség, gyanú esetén forduljon szakorvoshoz, és gluténérzékenység diagnosztizálása után tartsa be szigorúan a gluténmentes étrendet.
Gluténmentes receptgyűjteményünket hetente frissítjük.
Kapcsolódó receptek:
Fantasztikus magkeverékes gluténmentes kenyér
Lehet kenyeret sütni gluténmentes lisztből? Hangzik a kérdés sokszor. Féltünk tőle mi is, de kipróbáltuk! Az eredmény, pedig magáért beszél!...
Gluténmentes csokis keksz a hűvösebb napokra – 1 óra alatt
Egyre jobban rövidülnek a nappalok és érkezik a hűvösebb idő. Ilyenkor egy jó meleg plédre, egy kellemes könyvre és valamilyen...
Gluténmentes palacsinta köles – hajdina – kukoricaliszt keverékből, házi szilvatöltelékkel
Sok gluténmentes palacsintareceptet találni, mi azonban szeretnénk bemutatni egy újabb változatot. A recept fejlesztésének célja, az újonnan bemutatott gluténmentes alapanyagok...
Kapcsolódó bejegyzések:
Kukorica a legismertebb gluténmentes alapanyag
Kiválóan beilleszthető a gluténmentes étrendbe a kukorica, amely legismertebb gluténmentes alapanyag. Kukoricaliszt, kukoricadara, csemege kukorica. A polenta avagy puliszka is...
Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs
Bár már korábban is említettük, ismerjük meg alaposabban az egyik legkedveltebb, legolcsóbb gluténmentes gabonát, mely szinte minden gluténérzékeny – cöliákiás...
Sikérhelyettesítők – gluténmentes tészta gyúrás rejtelmei
A búza sikértartalma megszabja a belőle készített tészta minőségét. A cöliákiásoknak azzal kell megküzdeniük, hogy az egyébként sikért nem tartalmazó,...
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.
A középkor híres gabonája, a köles. Gluténmentes. Az eredetileg Kínából származó köles egészen a 18. századig rendkívül kedvelt gabonaféle volt...
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 2. Hajdina
A hajdina is egy álgabona, azaz pszeudocereália, egy lehetséges gabona alternatíva, amely az étrend rosttartalmának emelésében kiemelkedő szerepet kaphat....
Mit ehet egy gluténérzékeny – cöliákiás beteg? 1.
A lisztérzékenység legfőbb kezelési módja a gluténmentes diéta. Ha valaki lisztérzékeny, akkor kénytelen gluténmentes étrendet kialakítani - kerülnie kell a...