Gluténmentes dödölle recept – egy olcsó klasszikus
Ki ne ismerné az alábbi népdalt?
Éliás, Tóbiás egy tál dödöle, ettél belôle.
Kertbe mentek a tyúkok, mind megették a magot.
De mi az a dödölle? A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű, laktatónak tartott étele. Régen mindennapos ételnek számított ezért is hívták a szegények eledelének. Elkészítettük gluténmentes változatban.
Hozzávalók: 2-3 adaghoz
Elkészítés:
- A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, felkockázzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, megsózzuk, és megfőzzük.
- Ha megfőtt a vízben hagyva összetörjük, hozzáadjuk a rizslisztet, és alaposan összekeverjük.
- A hagymát megpucoljuk, megmossuk, apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk.
- A krumplis masszából kanál segítségével gombócokat teszünk az olajba, folyamatosan megforgatjuk, majd aranybarnára sütjük.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 3 főre 1 adag dödöllében |
Energia | 940 kcal / 3929 kJ | 313 kcal / 1308 kJ |
Fehérje | 21,6 | 7,2 |
Zsír | 12,6 | 4,2 |
amelyből telített zsírsavak | 1,5 | 0,5 |
Szénhidrát | 179,0 | 59,7 |
amelyből cukrok | 8,0 | 2,7 |
Rost | 22,4 | 7,5 |
A gluténmentes dödölle recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna rizsliszt burgonya étolaj lila hagyma só