Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes dödölle recept – egy olcsó klasszikus

Ki ne ismerné az alábbi népdalt?

Éliás, Tóbiás egy tál dödöle, ettél belôle.
Kertbe mentek a tyúkok, mind megették a magot.

gluténmentes dödölle receptDe mi az a dödölle? A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű, laktatónak tartott étele.  Régen mindennapos ételnek számított  ezért is hívták a szegények eledelének.  Elkészítettük gluténmentes változatban.

Hozzávalók: 2-3 adaghoz

Elkészítés:

  • A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, felkockázzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, megsózzuk, és megfőzzük.
  • Ha megfőtt a vízben hagyva összetörjük, hozzáadjuk a rizslisztet, és alaposan összekeverjük.
  • A hagymát megpucoljuk, megmossuk, apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk.
  • A krumplis masszából kanál segítségével gombócokat teszünk az olajba, folyamatosan megforgatjuk, majd aranybarnára sütjük.

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Tápanyagtartalom az egészben 3 főre 1 adag dödöllében
Energia 940 kcal / 3929 kJ 313 kcal / 1308 kJ
Fehérje 21,6 7,2
Zsír 12,6 4,2
  amelyből telített zsírsavak 1,5 0,5
Szénhidrát 179,0 59,7
  amelyből cukrok 8,0 2,7
Rost 22,4 7,5

A gluténmentes dödölle recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes dödölle recept

gluténmentes dödölle recept

Kategória: , , ,