Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Szilvás gombóc gluténmentes változatban

Mire gondolsz először, ha azt hallod, hogy szilva? Szilvabefőtt, szilvalekvár vagy szilvás gombóc? Ha sok a szilva használjuk ki és készítsünk gluténmentes szilvás gombócot!

szilvás gombóc gluténmentesen | gluténmentes gombóc receptHozzávalók: 7 db

  • 50 dkg főtt áttört burgonya (tisztítás nélkül: kb. 70 dkg)
  • csipet só
  • 1 kávéskanál édesítő (* 1:4)
  • 2 db kis méretű tojás (S-es)
  • 12 dkg Schär Farina gluténmentes lisztkeverék
  • 3-4 db szilva – fahéjjal és édesítővel összekeverve
  • 7 dkg pirított gluténmentes zsemlemorzsa

* 1 adag édesítőszer 4 adag cukor édesítő erejének felel meg.

Elkészítés:

  • A burgonyát a sóval, édesítővel és tojással kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és alaposan összedolgozzuk.
  • Vizet teszünk fel forralni.
  • A masszából kiszedünk egy adagot, kezünkkel lelapítjuk, beletesszük a fél szilvát, és gombóccá formázzuk.
  • Ha forr a víz, akkor beledobjuk, és addig főzzük, míg a víz felszínére jönnek.
  • Pirított zsemlemorzsába forgatjuk.

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 60 perc

TIPP: a burgonya tisztítási vesztesége (kézi hámozás) kb. 20 – 30 %

Tápanyagtartalom az egészben 7 db. esetén
1 gombócban
Energia 1340 kcal / 5588 kJ 192 kcal / 800 kJ
Fehérje 34,8 g 5,0 g
Zsír 15,5 g 2,2 g
  amelyből telített zsírsavak 4,3 g 0,6 g
Szénhidrát 257,5 g 36,8 g
  amelyből cukrok 19,7 g 2,8 g
Rost 24,5 g 3,5 g
A gluténmentes szilvás gombóc recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
gluténmentes szilvás gombóc recept

gluténmentes szilvás gombóc recept

Kategória: , ,