Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Vica laktóz- és gluténmentes tejbegríz receptje

Sziasztok!

Egy tápláló, finom és roppant egyszerű reggelit, vagy vacsorát hoztam Nektek, ki mikor szereti.

A tejbegríz gyerekkorom nagy kedvence, ám amikor kiderült a laktóz-, és gluténérzékenységem, fel sem merült, hogy egyszer majd ezt a régi kedvencet újra ehessem. Kellett egy kis idő, hogy rájöjjek, mégis! 🙂

gluténmentes tejbegríz recept

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 1 l laktózmentes tej
  • 6 evőkanál rizsdara
  • 4 evőkanál cukor (vagy édesítőszer)
  • gyümölcsök vagy kakaópor, esetleg fahéj ízesítésnek

Elkészítés:

  • öntsük a tejet egy lábasba, kezdjük el felforralni
  • mikor már kezd forrni, tegyük bele a cukor és a dara keveréket
  • folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg olyan sűrű nem lesz, mint szeretnénk
  • ízesítsük kedvünk szerint gyümölcsökkel, kakaóval, fahéjjal

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 15 perc

2,8 %-os tejjel

Tápanyagtartalom az egészben feltét nélkül 2 adag esetén
1 adagban
(kb. 570 g)
3 adag esetén
1 adagban
(kb. 375 g)
Energia 1027 kcal / 4293 kJ 514 kcal / 2149 kJ 342 kcal / 1430 kJ
Fehérje 33 g0 16,5 g 11,0 g
Zsír 28 g 14 g 9,3 g
  amelyből telített zsírsavak 17,5 g 8,8 g 5,8 g
Szénhidrát 154 g 77 g 51,3 g
  amelyből cukrok 107 g 53,5 g 35,7 g
Rost 0,1 0 g 0 g

 1,5 %-os tejjel

Tápanyagtartalom az egészben feltét nélkül 2 adag esetén
1 adagban
(kb. 570 g)
3 adag esetén
1 adagban
(kb. 375 g)
Energia 906 kcal / 3787 kJ 453 kcal / 1893 kJ 302 kcal / 1262 kJ
Fehérje 33 g 16,5 g 11 g
Zsír 15 g 7,5 g 5 g
  amelyből telített zsírsavak 9 g 4,5 g 3 g
Szénhidrát 154 g 77,0 51,3 g
  amelyből cukrok 107 g 53,5 35,7 g
Rost 0,1 g 0 g 0 g

A gluténmentes tejbegríz recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , , ,