Gluténmentes lapos kenyér Blankától
Sajnos vagy nem sajnos, de bizony elkezdődött az iskola. A kisebbekkel még szerencsénk van, mert ők várják a tanítási napokat, de a nagyobbak már lehet, hogy kissé unottan indulnak el otthonról. De egy finom ebéd, vagy uzsonna simán fel tudja dobni a napot! Legalábbis szerintem jobban tud esni egy izgalmas étel, mint az unalmas, megszokott sonkás szendvics. Így hát igyekszem most Nektek anyukáknak segíteni, ötleteket adni, hogy mit csomagoljatok a gyerkőcnek! Elsőként egy különleges kenyeret hoztam, ami gyorsabban kész van mint a sima, hagyományos változat. És mellé egy finom avokádós mártogatóst, ami főleg a nagyobbak kedvence lehet! Ha nagyobb adagot csináltok, akkor ti is tudtok a munkahelyre vinni belőle!
Lapos kenyér, babos avokádókrémmel (Glutén-, tej-és tojásmentes, IR barát recept)
Hozzávalók 4 db lapos kenyérhez:
- 200 g Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék
- fél teáskanál só
- 20 g almaecet
- 380 g langyos víz
Sütéshez: kókuszolaj
Hozzávalók: avokádókrémhez (4 személyre)
- 4 érett avokádó (1 db. kb. 200 g)
- 250 g vörösbab (1db konzerv töltő tömege, lé nélkül)
- 2 lime leve
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Keverjük össze a vizet, a sót és az almaecetet. Ezután adjuk hozzá a lisztkeveréket, és keverjük el. Gyúrjuk össze, majd formáljunk belőle kisebb gombócokat.
- Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki egyenként a golyókat. Minél vékonyabbra. Nem kell kör alakúra nyújtani, éppen az a szép benne, ha nem egyformák a kenyerek.
- Tegyünk a serpenyőbe egy kevés kókuszolajat, és süssük ki egyenként a kenyereket, míg megpirul a felülete. Ezután tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és toljuk be a sütőbe 10 percre (légkeveréses, 200°C). Ha átsültek, akkor vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
- Közben elkészítjük az avokádókrémet. Tegyük egy tálba az avokádó belsejét, és botmixer segítségével turmixoljuk simává. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lime levét és a babot, majd alaposan összekeverjük.
- A kenyeret vágjuk négy részbe, és tegyük az uzsonnás doboz legnagyobb rekeszébe. A másik két rekeszbe pedig kanalazzuk át az avokádókrémet, és vágjunk mellé friss paradicsomot is.
Tápanyagtartalom | az egészben | 4 db. esetén 1 adagban |
Energia | 9 486 kJ / 2264 kcal | 2 372 kJ / 566 kcal |
Zsír | 146,7 g | 36,7 g |
amelyből telített zsírsavak | 39,0 g | 9,8 g |
Szénhidrát | 166,4 g | 41,6 g |
amelyből cukrok | 57,9 g | 14,5 g |
Rost | 96,3 g | 24,1 g |
Fehérje | 53,1 g | 13,3 g |
Só | 4,58 g | 1,15 h |
További tízórai receptötletek gluténérzékenyeknek!
- Recept címke: almaecet avokádó bors gluténmentes kenyér lime lisztkeverék só Szafi Free gluténmentes lisztek uzsonna és tízórai víz vörösbab