Tejszínes gesztenyés desszert – gluténmentes süti recept
Ünnepi alkalomra készült ez a rendkívül finom gluténmentes, laktózmentes gesztenyés sütemény
Hozzávalók: 31 x 22 cm-es tepsihez – kb. 20 szelet
Kakaós piskóta:
- 6 db közepes méretű (M-s) tojás
- 120 g cukor
- 100 g rizsliszt
- 20 g magas kakaótartalmú kakaópor
- fél csomag gluténmenetes sütőpor
Tejszínes gesztenyekrém:
- 500 g gesztenyemassza (pl. Maroni)
- 500 ml habtejszín
- 4 g étkezési zselatin
- 70 ml víz
Elkészítés:
- A piskótához a tojások sárgáját a cukor 1/3-val fehéredésig keverjük, a tojások fehérjét habbá verjük, közben hozzáadjuk a maradék cukrot. Majd a sárgájába keverjük felváltva a fehérjehabot és a rizsliszttel elkevert, átszitált kakaóport és sütőport.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és 175 °C fokon légkeverésen kb. 25-30 percig sütjük.
- A gesztenyét áttörjük, kis tejszínnel habverővel habossá, csomómentessé keverjük. Közben a zselatint elkeverjük a vízben, felmelegítjük.
- A tejszínt félkemény habbá verjük, (ha a gesztenyemassza esetleg nem cukrozott akkor, a tejszín ízesítjük cukorral), közben hozzácsorgatjuk a zselatint, kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a gesztenyével.
- A kihűlt piskóta lapot ketté vágjuk, megtöltjük a krém egy részével, rátesszük a másik lapot, ezt is megkenjük és körben is bevonjuk a krémmel.
- A maradék krémet habzsákba töltjük és kis habcsókokat nyomunk a teljes felületre. Hűtőben lehűtjük, tálalás előtt kakaóport szitálunk rá.
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi szint: közepes
Tápanyagtartalom | az egészben | 20 szelet esetén 1 db. tejszínes gesztenyés desszertben |
Energia | 14.720 kJ / 3513 kcal | 737 kJ / 176 kcal |
Zsír | 188,3 g | 9,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 112,4 g | 5,6 g |
Szénhidrát | 359,1 g | 18,0 g |
amelyből cukrok | 164,5 g | 8,2 g |
Rost | 15,7 g | 0,8 g |
Fehérje | 70,5 g | 3,5 g |
Só | 0,04 g | 0 g |