Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Vöröskáposztás gluténmentes pirog

A pirog egy orosz nemzeti eledel, kelt tésztából készült töltött péksütemény. Kisebb méretű pirog neve pirozsok vagy pirozski. A pirog függően a tölteléktől lehet édes vagy sós. Mai receptünk egy gluténmentes pirog amit vöröskáposztával töltöttünk meg.  Főételként is fogyasztható, de uzsonnára és tízóraira is lehet pakolni.

káposztás gluténmentes pirog recept 9Hozzávalók: 8 darabhoz

  • 30 dkg Nutri Free Mix per Pane gluténmentes kenyér-lisztkeverék
  • 1 kávéskanál só
  • 4 dkg margarin
  • 5 g gluténmentes porélesztő
  • 1,8 dl víz
  • 2 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 20 dkg párolt vöröskáposzta (készen vásárolt gluténmentes, vagy előzőleg elkészített)
  • étolaj a sütéshez
  • rizsliszt a nyújtáshoz

Elkészítés:

  • A tésztához a lisztet és a sót egy tálba tesszük
  • A tojásokat és margarint beletesszük, elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, elkeverjük
  • Beleöntjük a vizet és jó alaposan összedolgozzuk.
  • Egy órát meleg helyen kelesztjük.
  • Rizslisztes lapon kinyújtjuk, és nyolc kockára vágjuk.
  • Közepükbe elosztjuk a káposztát.
  • A két szélét behajtjuk és feltekerjük, megformázzuk, a tetejüket tojássárgájával meg is kenhetjük.
  • Forró olajban kisütjük.
  • Párolt vöröskáposztával tálaljuk

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 80 perc

Tápanyagtartalom az egészben 8 db. készítésekor 1 darabban
Energia 1664 kcal / 6822 kJ 869 kcal / 208 kJ
Fehérje 21,2 g 2,7 g
Zsír 40,1 g 5,0 g
  amelyből telített zsírsavak 9,1 g 1,1 g
Szénhidrát 293,8 36,7 g
  amelyből cukrok 38,1 g 4,8 g
Rost 16,2 g 2,0 g

Az gluténmentes pirog recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: ,