Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Tejszínes gesztenyés desszert – gluténmentes süti recept

Ünnepi alkalomra készült ez a rendkívül finom gluténmentes, laktózmentes gesztenyés sütemény

habos gluténmentes gesztenyés süti receptHozzávalók: 31 x 22 cm-es tepsihez – kb. 20 szelet

Kakaós piskóta:

  • 6 db közepes méretű (M-s) tojás
  • 120 g cukor
  • 100 g rizsliszt
  • 20 g magas kakaótartalmú kakaópor
  • fél csomag gluténmenetes sütőpor

Tejszínes gesztenyekrém:

  • 500 g gesztenyemassza (pl. Maroni)
  • 500 ml habtejszín
  • 4 g étkezési zselatin
  • 70 ml víz

Elkészítés:

  • A piskótához a tojások sárgáját a cukor 1/3-val fehéredésig keverjük, a tojások fehérjét habbá verjük, közben hozzáadjuk a maradék cukrot.  Majd a sárgájába keverjük felváltva a fehérjehabot és a rizsliszttel elkevert, átszitált kakaóport és sütőport.
  • Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és 175 °C fokon légkeverésen kb. 25-30 percig sütjük.
  • A gesztenyét áttörjük, kis tejszínnel habverővel habossá, csomómentessé keverjük. Közben a zselatint elkeverjük a vízben, felmelegítjük.
  • A tejszínt félkemény habbá verjük, (ha a gesztenyemassza esetleg nem cukrozott akkor, a tejszín ízesítjük cukorral), közben hozzácsorgatjuk a zselatint, kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a gesztenyével.
  • A kihűlt piskóta lapot ketté vágjuk, megtöltjük a krém egy részével, rátesszük a másik lapot, ezt is megkenjük és körben is bevonjuk a krémmel.
  • A maradék krémet habzsákba töltjük és kis habcsókokat nyomunk a teljes felületre. Hűtőben lehűtjük, tálalás előtt kakaóport szitálunk rá.

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi szint: közepes

Tápanyagtartalom az egészben 20 szelet esetén
1 db. tejszínes gesztenyés desszertben
Energia 14.720 kJ / 3513 kcal 737 kJ / 176 kcal
Zsír 188,3 g 9,4 g
  amelyből telített zsírsavak 112,4 g 5,6 g
Szénhidrát 359,1 g 18,0 g
  amelyből cukrok 164,5 g 8,2 g
Rost 15,7 g 0,8 g
Fehérje 70,5 g 3,5 g
0,04 g 0 g
Az gesztenyés gluténmentes sütemény recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
gluténmentes gesztenyés sütemény

habos, gluténmentes gesztenyés sütemény

További gluténmentes receptek gesztenyével

gluténmentes gesztenyés receptek

Kategória: , , , ,