Édes vaníliás gluténmentes buci – KolosFreeFood
KolosFreeFood rovatunk legújabb ékessége Kolostól:
Ki ne szeretne egy a reggeli teája mellé egy finom lekváros bucit? Mézzel, és vajjal is nagyon íncsiklandozóan kijön a buci édeskés, vaníliás íze. A buci még másnap is finom, puha volt.
Hozzávalók: 6 db. gluténmentes bucihoz
- 500 g Glutenix falusi kenyér gluténmentes lisztkeverék
- 330 ml növényi ital (most rizsital)
- 1db M-es tojás
- 60 g olvasztott liga margarin
- 80 g cukor
- 12 g útifűmaghéj (psyllium-rost)
- fél csomag friss élesztő
- csipet étkezésisó
- 1 db vaníliarúd kikapart belseje
- 2 evőkanál étolaj
- bucik közepébe 4-4g ligamargarin
Elkészítés:
- A tészta száraz összetevőit összekeverjük egy dagasztótálban.
- A növényi italból 50 ml-t (“rizstej” most) picit megmelegítjük, hozzáadunk egy csipet cukrot a 80 grammból, és az élesztőt. Picit várunk, hogy az élesztő megkeljen.
- Az összetevőket összekeverjük, fokozatosan adjuk hozzá az étolajból 1,5 evőkanálnyit. . A tésztát rizslisztes sütőpapíron óvatosan átgyúrjuk. A maradék fél kanál étolajjal megkenjük a kezünket. Így könnyebb lesz formázni a gombócokat, és a tésztához sem ragad oda a kezünk. A tésztából 6 egyforma darabot szaggatunk le. Majd megsündörgetve egyenletes állagú gombócokat formázunk.
- Majd a gombócokat 50 °C-os sütőben megkelesztjük 30 perc alatt.
- A sütő aljába, egy hőálló edénybe 3 dl vizet tettem már ekkor, amit benne is hagyok a sütés alatt is.
- Kelesztés után a bucik közepébe éles késsel, középen egy kis vájatot hasítunk. Ebbe tesszük bele a vékony szelet ligamargarint.
- Előmelegített 180 °C-os sütőbe helyezzük az addig újra pihent bucikat. Körülbelül 30-35 perc alatt készre sütjük. Sütési idő függ a sütőnktől is.
- Lekvárral, vajjal-mézzel, vagy csak porcukorral meghintve kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 nagyobb vaníliás gluténmentes buciban |
Energia | 12981 kJ / 3098 kcal | 2163 kJ / 516 kcal |
Zsír | 97,9 g | 16,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 33,8 g | 5,6 g |
Szénhidrát | 513,5 g | 85,6 g |
amelyből cukrok | 109,0g | 18,2 g |
Rost | 40,1 g | 6,7 g |
Fehérje | 20,0 g | 3,3 g |
Só | 4,08 g | 0,68 g |
Édes vanlíliás gluténmentes buci recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: buci cukor élesztő étolaj Glutenix GLUTENIX falusi fehér kenyér lisztkeverék gluténmentes zsemle Hunorganic Kft. gluténmentes termékek margarin psyllium rost (útifűmaghéj) só tojás vanília