Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Spenótos gluténmentes tortilla salsaval és tükörtojással

Kolos a KolosFreeFood rovatunk házigazdája küldte nekünk ezt a receptet.

Gyerekként egyáltalán nem szerettem a spenótot. Ma már tudom, hogy nagy hiba volt ez akkoriban. Felnőttként aztán megkedveltem.  A tortilla nagy favorit volt eddig is itthon, de mindig hússal ettük. Eszembe jutott, mi lenne, ha a kettőt kombinálnám, most így húsmentesen is, sok-sok zöldséggel. Nagyon finom lett. Egy próbát megér mindenkinek!

Hozzávalók 4 gluténmentes tortilla készítéséhez:

spenótos gluténmentes tortilla készítésSpenót hozzávalói:

  • 80 g bébispenót
  • 0,5 dl víz

Tortilla hozzávalói:

  • Naturbit gluténments tortilla lisztkeverék 300 gramm
  • 300 g víz
  • 10 g friss Budafoki élesztő
  • 1 evőkanál étolaj
  • pici só
  • pici cukor
  • sütéshez 1-1 teáskanál étolaj

Salsa:

  • 40 g bébispenót
  • 100 g kukorica
  • 130 g vegyes vágott zöldségsaláta keverék (répa, káposzta, jégsaláta)
  • 60 g koktélparadicsom
  • fél citrom kifacsart leve
  • 1 evőkanál extra szűz olíva olaj
  • 1 teáskanál 10%-os ételecet
  • ízlés szerint só és bors

Tetejére:

  • fejenként 1-1 tükörtojás
  • + húsimádóknak 1-3 szelet sült bacon

Elkészítés

  • a bébispenótot a fél deciliter vízben megpároljuk, majd a maradék folyadékkal össze-turmixoljuk
    párolt bébi spenót
  • kimérjük a Naturbit tortilla lisztkeverékből 300 g-ot, adjuk hozzá az összeturmixolt bébispenótot továbbá a 300 g vizet valamint a a 10 g friss élesztőt, a sót és a cukrot
    gluténmentes tortilla recept spenóttal
  • ezeket keverjük össze, ruganyos tésztát kapunk
  • pihentessük szobahőmérsékleten a tortilla tésztát
    gluténmentes tortilla készítése spenóttal
  • közben elkészítjük a salsát, a zöldségeket összekeverjük, hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, ecetet, extra szűz étolajat és ízlés szerinti sót, borsot
  • a torilla tésztát 4 részre osztjuk, kis gombócok formájában
  • rizslisztezett sütőpapíron egyenként kör alakúra nyújtjuk a tésztagombócokat
    spenótos gluténmentes tortilla recept
  • kiolajozott, nagy átmérőjű tapadásmentes, felforrósított serpenyőbe öntjük az egy teáskanál étolajat
  • ebbe tesszük a kör alakú tésztát, kb. 5-5 perc alatt mindkét oldalát megsütjük (akkor az igazi, ha picit megbarnul a tésztánk néhány helyen)
    gluténmentes recept tortilla spenóttal
  • ha kész mind a kisült 4 torilla lap megsütjük egyenként a tükörtojást
  • egyenként megtöltjük a salsával a tortillát, félbe hajtjuk és a tetejére tesszük a tükörtojást

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi szint: kezdő

TIPP a húsimádóknak: a kisült bacon szeleteket tegyék a félbehajtott tortillába a salsa mellé

Jó étvágyat kívánok!

Tápanyagtartalom az egészben 1 adagban
sült bacon nélkül
Energia 7580 kJ / 1809 kcal 1 894 kJ / 452 kcal
Zsír 60,5 g 15,1 g
  amelyből telített zsírsavak 11,7 g 2,9 g
Szénhidrát 263,7 g 65,9 g
  amelyből cukrok 16,9 g 4,2 g
Rost 22,1 g 5,5 g
Fehérje 40,3 g 10,1 g
4,68 g 1,17 g

A spenótos gluténmentes tortilla  recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes spenótos tortilla recept

gluténmentes spenótos tortilla

Kategória: , , , ,