Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes macha teás „Raffello” golyók

gluténmentes golyó receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes macha teás „Raffello” golyók bővült.

Annak idején kifejezetten szerettem a Raffaello desszertet. Sokáig gondolkoztam, hogy karácsonyra, esetleg szilveszteri partyra készítsem-e el. Végül is teljesen mindegy, mindkét alkalomra kifejezetten ízletes desszertet kapunk. Magában a kekszben és a kókuszkrém együtt adja meg a a Raffaello golyók kókuszos ízét, a közepén lévő mandula pedig hozza a megszokott ropogós élményt. Próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók (36 db):

Kekszhez:

Magához a golyóhoz:

  • 120 g növényi mascarpone
  • 250 ml Alpro kókuszkrém/vagy bármilyen kókuszkrém
  • 1 evőkanál porcukor
  • csipet só

Közepébe:

  • 36 db blansírozott mandula

Forgatáshoz:

  • 2 teáskanál macha tea
  • 3 evőkanál kókuszreszelék, kicsit ledarálva
  • 1 evőkanál porcukor

A gluténmentes macha teás „Raffello” golyók elkészítése:

  • A keksz hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
  • Lisztezett felületen nyújtsuk fél cm vékonyra, és daraboljuk fel.
  • Próbáljuk meg késsel egyenlő méretűre vágni.
  • Nem baj, ha nem lesz egyforma, mert a végén úgy is le kell darálni.
  • 170 °C fokos előmelegített sütőben süssük készre.
  • Akkor lesz jó, ha a szélei éppen csak elkezdenek elszíneződni, kb. 12 perc elég lesz ehhez.
  • Ha készen vannak a keksz lapok, tegyük félre azokat kihűlni.
  • Nagyon gyorsan ki fognak hűlni.
  • Blansírozzuk meg a mandulákat!
  • Forró, lobogó vízben kb. 1 percig főzzük a mandulákat.
  • Leöntjük ezután a forró vizet róluk, vigyázzunk, a forró víz balesetet okozhat!
  • Ekkor könnyedén le tudjuk húzni a külső, barna héjukat!
  • Daráljuk le a keksz szeleteket.
  • Öntsük rá a kókuszkrémet.
  • Adjuk hozzá a növényi mascarponét és a porcukrot.
  • Ekkor érdemes elővenni egy gumikesztyűt, és azzal megformázni a golyókat a tenyerünkben.
  • A kis golyók közepére óvatosan helyezzünk egy-egy szem blansírozott mandulát.
  • Ha ezután nem lettek szép golyó formájúak, tenyerünkkel újra formázzuk meg.
  • Ha végeztünk minden egyes golyóval, már csak a forgatás maradt hátra.
  • A macha tea, kávédaralóban kissé ledarált kókuszreszelék és a porcukor keverékében forgassuk meg az összes Raffello golyónkat.
  • A kész desszertet tehetjük hűtőszekrénybe is, vagy azon módon fogyaszthatjuk.
  • Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kész keksz mellett kb. 15 perc, keksszel együtt 45 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 d. Gluténmentes Raffello golyóban
Energia 17958 kJ / 4286 kcal 498 kJ / 119 kcal
Zsír 273,2 g 7,6 g
  amelyből telített zsírsavak 181,0 g 5,0 g
Szénhidrát 407,8 g 11,3 g
  amelyből cukrok 144,8 g 4,0 g
Rost 17,9 g 0,3 g
Fehérje 10,3 g 0,5 g
3,42 g 1,10 g

A gluténmentes macha teás „Raffello” golyók tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , , , ,