Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Quiche: egy újabb francia különlegesség, gluténmentesen

Quiche - gluténmentes receptHozzávalók egy 26-28 cm-es piteformához:

Tésztához:

Töltelékhez:

  • 2 db póréhagyma
  • 500 g friss spenót (vagy 25 dkg gyorsfagyasztott parajpüré)
  • 150 g tejföl vagy tejszín
  • 150 g paradicsom
  • 2 db tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors egyéb zöld-fűszerek ízlés szerint

Quiche tészta elkészítése:

  • A psylliumot elkeverjük a vízben.
  • A liszteket elvegyítjük egy tálban, hozzáadjuk a sót, majd a felkockázott margarint, a vízben elkevert psylliumot és a két evőkanál tejfölt majd a tésztát gyúrni kezdjük. Ha nem áll össze a tészta, adjunk hozzá még hideg vizet, de vigyázzunk, hogy a tészta nehogy túl puha legyen.
  • A tésztából formáljunk golyót, majd nyomkodjuk szét ujjainkkal a piteformában úgy, hogy kitöltse az egész formát és még egy kis pereme is legyen (kb.: 3 cm)
  • Az így előkészített tésztát tegyük hűtőbe, amíg a tölteléket elkészítjük (35-40 perc).

Töltelék elkészítése:

  • A póréhagymákat megmossuk, zöld végüket levágjuk, majd hosszanti oldaluk mentén félbe vágjuk őket. A félbevágott darabokat összetartva apróra vágjuk. Az apróra vágott póréhagymát kevés olajon megpirítjuk, majd félretesszük.
  • A spenótot alaposan megmossuk, szárától megtisztítjuk, majd egy lábosban feltesszük főni 1 dl vízzel a lábos alján. A spenót gyorsan összeesik. Ha megfonnyadt spenótot sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát és hozzákeverjük a póréhagymához. Ha fagyasztott spenót pürét adunk hozzá, akkor azt felengedjük, és alaposan kicsavarva adjuk a többi hozzávalóhoz. (Ízlés szerint lehet turmixolni is a spenótot és azután hozzákeverni a póréhagymához)
  • A tésztát kivesszük a hűtőből és 5-8 percig elősütjük 180°C-on. Fontos hogy a tészta ne kezdjen pirulni és ne szárítsuk ki!
  • Közben a töltelék hozzávalóinak elkészítését folytatjuk. A paradicsomok közül 3-4 db koktélparadicsomot vékony szeletekre vágunk és félretesszük. A többit megmossuk, felkockázzuk, kevés olajon megfonnyasztjuk, végül a póréhagymához adjuk.
  • A póréhagymás tölteléket ízlés szerint fűszerezzük, hozzáadjuk a tejfölt és a legvégén hozzáadjuk a két felvert tojást. (Vigyázzunk, hogy a massza ne legyen túl forró, különben a tojás el kezd főni, amint hozzákeverjük a masszához)
  • Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből.
  • A tölteléket egyenletesen rásimítjuk az elősütött tésztára, tetszés szerint ráhalmozzuk a paradicsomszeleteket, majd az egészet visszarakjuk a sütőbe és 30 percig sütjük, míg a massza teteje nem kezd pirulni.
  • Sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd tálaljuk. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.

Elkészítés idő: 85 perc

  • Tészta előkészítése: 10 perc
  • Töltelék elkészítése: 45 perc
  • Sütés: 30 perc

Nehézségi szint: haladó

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!

Kategória: , , ,