Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

A klasszikus Isler (Ischler) gluténmentesen

Az Isler is egy igazi klasszikus. Gluténmentes Isler recept.Hozzávalók:

  • 13 dkg puha vaj
  • 2 db tojás
  • 1 kiskanál gluténmentes sütőpor
  • 120 g porcukor
  • 30-32 dkg Schär Mix B gluténmentes liszt
  • savanykás lekvár (barack, málna, ribizli)
  • kb. 20 dkg gluténmentes étcsokoládé

Elkészítés:

  • A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd gombócot formázunk belőle és folpack fóliába csomagolva hűtőbe tesszük fél órára.
  • Ha letelt az idő, a gluténmentes lisztkeverékkel megszórt gyúródeszkán kinyújtjuk és kör alakú kekszkiszúróval kiszaggatjuk.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és 180 ºC fokos sütőben kb. 10-12 percig sütjük. Az a jó, ha éppen csak elkezd pirulni a széleken.
  • Ha megsült, hűlni hagyjuk.
  • Amikor már teljesen kihűlt, lekvárral ragasztunk össze 2 darab kekszet, majd a kész “keksz szendvicseket” olvasztott gluténmentes étcsokoládéval vonjuk be.
  • A legegyszerűbb, ha egy kanállal kenjük meg a tetejét és az oldalait és sütőrácson hagyjuk lecsepegni a felesleget.
  • Hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen.

TIPP: A klasszikus isler receptje szerint a tésztába darált diót is kevernek. Ezt ennél a receptnél is meg lehet tenni a lisztkeverék mennyiségét csökkentve az eredeti receptben.

Elkészítési idő: 90-100 perc (hűlési idővel együtt)

Gluténszennyezés kivédése is fontos!

A tésztagyúrás során nem szabad megfeledkezni a gluténszennyezés kivédéséről sem. Nem elég csak mentes alapanyagokat használni olyan konyhában, ahol gluténtartalmú lisztekkel, eszközökkel (pl. gyúródeszka, sodrófa) is dolgoznak!

Gluténmentes Isler receptünket nem csak cöliákiásoknak ajánljuk!

Kategória: ,