A klasszikus Isler (Ischler) gluténmentesen
- 13 dkg puha vaj
- 2 db tojás
- 1 kiskanál gluténmentes sütőpor
- 120 g porcukor
- 30-32 dkg Schär Mix B gluténmentes liszt
- savanykás lekvár (barack, málna, ribizli)
- kb. 20 dkg gluténmentes étcsokoládé
Elkészítés:
- A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd gombócot formázunk belőle és folpack fóliába csomagolva hűtőbe tesszük fél órára.
- Ha letelt az idő, a gluténmentes lisztkeverékkel megszórt gyúródeszkán kinyújtjuk és kör alakú kekszkiszúróval kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és 180 ºC fokos sütőben kb. 10-12 percig sütjük. Az a jó, ha éppen csak elkezd pirulni a széleken.
- Ha megsült, hűlni hagyjuk.
- Amikor már teljesen kihűlt, lekvárral ragasztunk össze 2 darab kekszet, majd a kész “keksz szendvicseket” olvasztott gluténmentes étcsokoládéval vonjuk be.
- A legegyszerűbb, ha egy kanállal kenjük meg a tetejét és az oldalait és sütőrácson hagyjuk lecsepegni a felesleget.
- Hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen.
TIPP: A klasszikus isler receptje szerint a tésztába darált diót is kevernek. Ezt ennél a receptnél is meg lehet tenni a lisztkeverék mennyiségét csökkentve az eredeti receptben.
Elkészítési idő: 90-100 perc (hűlési idővel együtt)
Gluténszennyezés kivédése is fontos!
A tésztagyúrás során nem szabad megfeledkezni a gluténszennyezés kivédéséről sem. Nem elég csak mentes alapanyagokat használni olyan konyhában, ahol gluténtartalmú lisztekkel, eszközökkel (pl. gyúródeszka, sodrófa) is dolgoznak!
Gluténmentes Isler receptünket nem csak cöliákiásoknak ajánljuk!
- Recept címke: gluténmentes étcsokoládé gluténmentes liszt lekvár porcukor Schär Mix B sütőpor tojás vaj