Gluténmentes karibi ízvilágú, tequilás koktélrák, maracuja mártással
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes karibi ízvilágú, tequilás koktélrákkal bővült.
Mexikóban megismerkedtem nemcsak a helyi, de a karibi ízvilággal is. Egyik étel ezek közül, ami nagyon beindította az ízlelőbimbóimat pont egy térségbeli „keverék” étel volt. A maracujás, tequilában megpárolt koktélrák, finom rizzsel, nagyon kevés korianderrel. Ha szereted új ízekkel elkényeztetni magadat, ez az ebéd pont neked való.
Hozzávalók (4 főre):
Koktélrákhoz:
- 200 g koktélrák (tisztított)
- 2 evőkanál margarin (vajízű)
- 3 evőkanál extraszűz olíva olaj
- 70 ml tequila
- ízlés szerinti frissen őrölt bors
- 2 csipet só
Maracuja mártáshoz:
- 500 ml maracuja gyümölcslé
- 1 evőkanál It’s us Naturbit kukoricakeményítő
- 3 db friss maracuja gyümölcshúsa
- 50 g kristálycukor
- csipet só
- pár csepp vaníliakivonat
Rizshez:
- 1,5 bögre rizs
- 3 bögre víz
- 1 mokkáskanál őrölt kurkuma
- ízlés szerinti frissen őrölt bors
- 1,5 evőkanál vegeta
Tetejére:
- friss, apróra vágott koriander
A gluténmentes karibi ízvilágú, tequilás koktélrák elkészítése:
- A riszt, szokáshoz híven elkészítjük dupla adag vízzel.
- Fűszerezzük vegetával és borssal.
- Amikor elforrt a rizs alatt a víz, fedjük le, hagyjuk tovább párolódni, amíg a többi hozzávaló kész nem lesz.
- A maracuja levet tegyük oda forralni a cukorral, csipet sóval és a vanília kivonattal.
- Amíg felforr, pároljuk meg a koktélrákot.
- A margarint és az olíva olajat hevítsük fel.
- Tegyük bele a koktélrákokat.
- Nem érdemes sokáig főzni, párolni.
- 2 perc után öntsük hozzá a tequilát.
- Addig pároljuk az alkohollal, amíg nem forr az egész.
- Ekkor már el fog párologni a benne lévő alkohol is.
- Zárjuk le.
- Közben felforrt a maracuja lé.
- Adjuk hozzá a kukoricakeményítőt, és folyamatosan kevergessük, amíg kissé be nem sűrűsödik.
- Zárjuk le.
- Ekkor még elég forró ahhoz, hogy belekaparjuk a friss maracuja gyümölcshúst.
- Keverjük össze.
- Jöhet a tálalás.
- A rizs tetejére szórjuk frissen, apróra vágott koriandert.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 35 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes karibi ízvilágú, tequilás koktélrák tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors főétel gyors ivóvíz koriander kristálycukor kurkuma margarin olívaolaj rizs só vanília aroma