Gluténmentes banán kenyér, Kolosfreefood szerint
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes banán kenyérrel bővült.
Valahogy az igazi tél most jött, így február végén. Ilyenkor még javában vásárolhatjuk a banánt piacon, boltokban is. Maradt a „nyakamon” néhány darab igazán érett gyümölcsöm. Megszületett bennem az, hogy maradék mentés címszó alapján mit is lehet készíteni ebből? Mi mást, mint banánkenyeret.
Hozzávalók (8 főre):
- 360 g (4 db) érett banán
 - 3 db L-es méretű tojás
 - 50 g méz
 - 80 g kristálycukor
 - 1 zacskó vaníliás cukor
 - 100 g Fibelle mandulalsizt
 - 120 g rizsliszt
 - 140 ml napraforgó étolaj
 - 1 db bio citrom reszelt héja
 - pici őrölt fahéj
 - csipet só
 - 1 mokkáskanál szódabikarbóna
 - 5 g sütőpor
 - 50 g aszalt áfonya
 - 25 g pirított dió
 - 40 g mentes csokoládé csepp
 
Tetejére:
- 15 g pirított dió
 - 20 g Fibelle pörkölt törökmogyoró
 
A gluténmentes banán kenyér, Kolosfreefood szerint elkészítése:
- A diót száraz, forró serpenyőben pirítsuk le illatozásig.
 - A banánokat pucoltjuk meg, tegyük egy tálba.
 - Adjuk hozzá a cukrokat, sót és a tojásokat.
 - Alaposan keverjük el.
 - Ezután kezdjük el habosra verni az egészet.
 - Amikor jó habos, öntsük bele az étolajat.
 - Reszeljük hozzá a citrom héját, a pici őrölt fahéjat.
 - A mandula- és a rizslisztet keverjük össze a szódabikarbónával, sütőporral.
 - Szitáljuk bele a masszába.
 - Törjük össze a diót kisebb-nagyobb darabokra.
 - Az asztalt áfonyát és a csokicseppeket is szórjuk a tésztába.
 - Keverjük el az egészet.
 - Egy püspökkenyér formát béleljünk ki sütőpapírral.
 - Ebbe öntsük bele a masszát.
 - Szórjuk meg a tetejét török mogyoróval.
 - Előmelegített 180C-os sütőbe tegyük a tésztát.
 - Tegyünk rá egy sütőpapírt, hogy a teteje ne égjen meg.
 - Kb. 50-55 perc alatt süssük készre.
 - !5 perc körül érdemes megnézni, hogy áll a tészta.
 - Ekkor vegyük le már a sütőpapírt róla.
 - Teljesen kihülve lehet szelni és tálalni.
 
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1,5 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes banán kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: áfonya banán citrom csokoládé dió étolaj kristálycukor mandulaliszt méz őrölt fahéj rizsliszt só sütőpor szódabikarbóna tojás vaníliás cukor
 


		
		
		
		







            Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
             Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...			 
            Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
             Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...			 
            Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
             Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...			 
            Gluténmentes cukkinis tócsni
             Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival...			 

