Hajdinalisztes sós palacsinta – gluténmentes
Hozzávalók: kb 12 db gluténmentes palacsintához
- 20 dkg hajdinaliszt
- 4 dkg tápiókaliszt
- 2½ dkg cirokliszt
- 2 tojás
- 6 dl tej
- ½ teáskanál só
- a sütéshez kevés napraforgóolaj
A galette, a búzaliszt mellett hajdinalisztet is tartalmazó palacsinta francia klasszikus, de az orosz konyha is ismeri: a blinit kisebb, tenyérnyi lepényeknek sütik meg, és ekkor egy kis élesztőt is tesznek bele.
A karakteres, diós ízű tésztához tökéletes partner bármilyen sós töltelék: lehet tejföl, füstölt sajt, padlizsánkrém vagy egy gyors gombaragu.
Reggelire is kiváló, például snidlinges sajtkrémmel és friss zöldsalátával, ugyanis az összekevert tészta néhány napig elvan a hűtőben, így mindig csak annyit süssünk ki belőle, amennyit frissen el is fogyasztunk.
Elkészítés:
- A palacsintához minden hozzávalót összekeverünk egy tálban, lefedjük, és legalább 2 órát, de még jobb, ha egy éjszakát pihentetjük a hűtőben.
- Sütéskor egy palacsintasütőbe 1 teáskanál olajat teszünk, és papírtörlővel szétkenjük a serpenyő felületén. Felforrósítjuk.
- A hajdinás masszát alaposan átkavarjuk, mert ez a liszt le szokott ülepedni, majd hagyományos módon kisütjük belőle a palacsintákat.
A recept Kollár Anita: Gluténmentes és finom című szakácskönyvéből való.
Fotó: Gallai Beatrix
További gluténmentes receptek: www.glutenno.hu
Receptjeinket nem csak gluténtérzékenyek figyelmébe ajánljuk!
- Recept címke: cirokliszt Gluténmentes és finom hajdinaliszt palacsinta tápiókaliszt tej tojás