Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Hajdinalisztes sós palacsinta – gluténmentes

gluténmentes palacsinta receptHozzávalók: kb 12 db gluténmentes palacsintához

  • 20 dkg hajdinaliszt
  • 4 dkg tápiókaliszt
  • 2½ dkg cirokliszt
  • 2 tojás
  • 6 dl tej
  • ½ teáskanál só
  • a sütéshez kevés napraforgóolaj

A galette, a búzaliszt mellett hajdinalisztet is tartalmazó palacsinta francia klasszikus, de az orosz konyha is ismeri: a blinit kisebb, tenyérnyi lepényeknek sütik meg, és ekkor egy kis élesztőt is tesznek bele.
A karakteres, diós ízű tésztához tökéletes partner bármilyen sós töltelék: lehet tejföl, füstölt sajt, padlizsánkrém vagy egy gyors gombaragu.
Reggelire is kiváló, például snidlinges sajtkrémmel és friss zöldsalátával, ugyanis az összekevert tészta néhány napig elvan a hűtőben, így mindig csak annyit süssünk ki belőle, amennyit frissen el is fogyasztunk.

Elkészítés:

  • A palacsintához minden hozzávalót összekeverünk egy tálban, lefedjük, és legalább 2 órát, de még jobb, ha egy éjszakát pihentetjük a hűtőben.
  • Sütéskor egy palacsintasütőbe 1 teáskanál olajat teszünk, és papírtörlővel szétkenjük a serpenyő felületén. Felforrósítjuk.
  • A hajdinás masszát alaposan átkavarjuk, mert ez a liszt le szokott ülepedni, majd hagyományos módon kisütjük belőle a palacsintákat.

A recept Kollár Anita: Gluténmentes és finom című szakácskönyvéből való.
Fotó: Gallai Beatrix
További gluténmentes receptek: www.glutenno.hu

Receptjeinket nem csak gluténtérzékenyek figyelmébe ajánljuk!

Kategória: , ,