Fahéjas körteleves
- 10+2 db körte
- 1 citrom 4-5 szem egész szegfűszeg
- 20 g eritrit (2 evőkanál)
- 2 dl 1,8% zsírtartalmú natúr joghurt
- 10 g rizsliszt
- kevés őrölt fahéj
Elkészítés:
- A körtét (2 db kivételével) alaposan megmossuk, meghámozzuk és felkockázzuk.
- Lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi.
- A citrom héját alaposan megmossuk, majd nagyobb darabokban a körtéhez adjuk, beleszórjuk az eritritet és 4-5 szem szegfűszeget is hozzáadunk.
- Felforraljuk, majd ha felforrt, levesszük a lángot, a szegfűszeget és a citromhéjat eltávolítjuk, a körtét összeturmixoljuk.
- A joghurtban alaposan elkeverjük a rizslisztet, majd egy kanál forró körtés levet hozzáadunk. Elkeverjük majd ismét egy újabb kanál forró levet adunk a joghurthoz, majd egy újabbat, amíg eléri a leves hőmérsékletét (ezt nevezzük hőkiegyenlítésnek).
- Ezután a joghurtos keveréket beleöntjük a lábasba, elkeverjük és még egyet forralunk rajta.
- Ha kész, a maradék két körtét meghámozzuk és felkockázzuk és a kiszedett leveshez adjuk, tetejét őrölt fahéjjal hintjük meg.
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápérték egy adagban 6 adag esetében:
Energia | 134,7 kcal / 562,5 kJ |
Zsír | 1,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 0,4 g |
Szénhidrát | 27,7 g |
Fehérje | 2,2 g |
Élelmi rost | 5,6 g |
A körteleves recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Dékei Zóra, weboldalunk dietetikusa végezte el.
- Recept címke: édesítőszer gyümölcsleves joghurt körte őrölt fahéj rizsliszt szegfűszeg