Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Fahéjas körteleves

körteleves gluténmentes leves receptHozzávalók kb. 6 adaghoz:

  • 10+2 db körte
  • 1 citrom 4-5 szem egész szegfűszeg
  • 20 g eritrit (2 evőkanál)
  • 2 dl 1,8% zsírtartalmú natúr joghurt
  • 10 g rizsliszt
  • kevés őrölt fahéj

Elkészítés:

  • A körtét (2 db kivételével) alaposan megmossuk, meghámozzuk és felkockázzuk.
  • Lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi.
  • A citrom héját alaposan megmossuk, majd nagyobb darabokban a körtéhez adjuk, beleszórjuk az eritritet és 4-5 szem szegfűszeget is hozzáadunk.
  • Felforraljuk, majd ha felforrt, levesszük a lángot, a szegfűszeget és a citromhéjat eltávolítjuk, a körtét összeturmixoljuk.
  • A joghurtban alaposan elkeverjük a rizslisztet, majd egy kanál forró körtés levet hozzáadunk. Elkeverjük majd ismét egy újabb kanál forró levet adunk a joghurthoz, majd egy újabbat, amíg eléri a leves hőmérsékletét (ezt nevezzük hőkiegyenlítésnek).
  • Ezután a joghurtos keveréket beleöntjük a lábasba, elkeverjük és még egyet forralunk rajta.
  • Ha kész, a maradék két körtét meghámozzuk és felkockázzuk és a kiszedett leveshez adjuk, tetejét őrölt fahéjjal hintjük meg.

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápérték egy adagban 6 adag esetében:

Energia 134,7 kcal / 562,5 kJ
Zsír 1,2 g
amelyből telített zsírsavak 0,4 g
Szénhidrát 27,7 g
Fehérje 2,2 g
Élelmi rost 5,6 g

A körteleves recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Dékei Zóra, weboldalunk dietetikusa végezte el.

Kategória: