Gluténmentes tejbegríztorta – klasszikusok gluténmentesen
Hozzávalók 10-12 szelethez egy 18 cm átmérőjű tortaformában:
- 500 ml * 1,5%-os tej
- 100 g * vaj
- 100 g cukor
- 220 g rizsdara
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 80 g gluténmentes étcsokoládé
- 1 teáskanál étolaj
A gluténmentes tejbegríztorta elkészítése:
- A tejet egy közepes méretű lábasba öntjük és feltesszük forrni.
- Hozzáadjuk a cukrot, a vajat és a vaníliarúd kikapart magjait és kis lángon addig kevergetjük, míg teljesen elolvad a vaj és a cukor is.
- Ekkor folyamatos kevergetés mellett beleszórjuk a rizsdarát és alaposan összekeverjük. Ha nem elég sűrű, néhány percig még főzzük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és egy előkészített 18 cm átmérőjű tortaformába simítjuk.
- 180 °C fokos sütőben kb. 20 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- Ha kihűlt, vízgőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét, hozzáadjuk az olajat, levesszük a tűzről, párszor megkeverjük, hogy kicsit kihűljön, különben lefolyik a torta tetejéről, majd bevonjuk vele a torta tetejét.
- Hűtőben hagyjuk tovább dermedni a csokoládét.
Elkészítési idő: 55 perc
Nehézségi fok: könnyű
* Cöliákia és laktózintolerancia együttállása esetén, használhatóak laktózmentes tejtermékek is.
Tápanyagtartalom 1 szeletben
10 szelet esetén |
12 szelet esetén |
|
Energia | 1157,6 kJ / 289,4kcal | 956,0kJ / 239,0 kcal |
Fehérje | 13,6 g | 10,9 g |
Zsír | 14,2 g | 11,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 3,2 g | 2,7 g |
Szénhidrát | 26,8 g | 22,3 g |
amelyből cukrok | 15,4 g | 12,8 g |
Élelmi rost | 5,3 g | 4,4 g |
A gluténmentes tejbegríztorta recept lektorálását és tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, weboldalunk dietetikusa végezte el.