Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes tejbegríztorta – klasszikusok gluténmentesen

Gluténmentes tejbegríztortaHozzávalók 10-12 szelethez egy 18 cm átmérőjű tortaformában:

  • 500 ml  * 1,5%-os tej
  • 100 g * vaj
  • 100 g cukor
  • 220 g rizsdara
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 80 g gluténmentes étcsokoládé
  • 1 teáskanál étolaj

A gluténmentes tejbegríztorta elkészítése:

  • A tejet egy közepes méretű lábasba öntjük és feltesszük forrni.
  • Hozzáadjuk a cukrot, a vajat és a vaníliarúd kikapart magjait és kis lángon addig kevergetjük, míg teljesen elolvad a vaj és a cukor is.
  • Ekkor folyamatos kevergetés mellett beleszórjuk a rizsdarát és alaposan összekeverjük. Ha nem elég sűrű, néhány percig még főzzük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és egy előkészített 18 cm átmérőjű tortaformába simítjuk.
  • 180 °C fokos sütőben kb. 20 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Ha kihűlt, vízgőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét, hozzáadjuk az olajat, levesszük a tűzről, párszor megkeverjük, hogy kicsit kihűljön, különben lefolyik a torta tetejéről, majd bevonjuk vele a torta tetejét.
  • Hűtőben hagyjuk tovább dermedni a csokoládét.

Elkészítési idő: 55 perc

Nehézségi fok: könnyű

* Cöliákia és laktózintolerancia együttállása esetén, használhatóak laktózmentes tejtermékek is.

Tápanyagtartalom 1 szeletben

10 szelet esetén
12 szelet esetén
Energia 1157,6 kJ / 289,4kcal 956,0kJ / 239,0 kcal
Fehérje 13,6 g 10,9 g
Zsír 14,2 g 11,8 g
  amelyből telített zsírsavak 3,2 g 2,7 g
Szénhidrát 26,8 g 22,3 g
  amelyből cukrok 15,4 g 12,8 g
Élelmi rost 5,3 g 4,4 g

A gluténmentes tejbegríztorta recept lektorálását és tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, weboldalunk dietetikusa végezte el.

Kategória: , , ,