Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Kezdőlap / Cikkek (  /  32 . oldal)

Cikkek

Mikor kihez fordulhat a beteg? A tanácsadó

Mikor kihez fordulhat a beteg? A tanácsadó


Kijelenthetjük, hogy a magyar lakosság 90%-a a táplálkozási, egészségügyi problémáihoz, nem a megfelelő szakembert választja! Sok tanácsadó nem rendelkezik semmiféle egészségügyi, dietetikai vagy... Bővebben
Megvehető a betegségtudat! Pedig nem kell félni a gluténtől!

Megvehető a betegségtudat! Pedig nem kell félni a gluténtől!


Felkapott a gluténérzékenység témája, mint betegség, holott igazából a cöliákia nem egy szimpla glutén elleni érzékenység! Nem kell félni a gluténtől. Bővebben
Ismerkedünk a sikérhelyettesítőkkel - gluténmentes tésztagyúrás a gyakorlatban

Ismerkedünk a sikérhelyettesítőkkel – gluténmentes tésztagyúrás a gyakorlatban


Kipróbáltuk a gyakorlatban is a sikérhelyettesítőket. Vajon az almarost, guarliszt, lupinrost, psyllium, xantán közül vajon melyik válik be a legjobban a gluténmentes kakaós... Bővebben
Mikor kihez fordulhat a beteg? A dietetikus.

Mikor kihez fordulhat a beteg? A dietetikus.


Cikksorozatunk mai fejezetében a dietetikus tevékenységét mutatjuk be. Bővebben
Mi az a glutén?

Mi az a glutén?


A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, amely gliadin tartalma a kiváltó oka, a cöliákia – gluténérzékenység betegségnek. Bővebben
Rizsallergia, rizsintolerancia és a cöliákia

Rizsallergia, rizsintolerancia és a cöliákia


Az aki cöliákiás és mellé még rizsallergiás vagy rizs-intoleranciában szenved, annak az étrendi lehetőségei még jobban leszűkülnek. Ráadásul a legolcsóbb gluténmentes gabonáról kell... Bővebben
Akkor most mitől puffadok? Gabonaallergia, gluténérzékenység, cöliákia?

Akkor most mitől puffadok? Gabonaallergia, gluténérzékenység, cöliákia?


Cöliákia, gluténérzékenység, gabonaallergia, "lisztérzékenység". A fogalmak sokszor keverednek, hiszen a betegségek tüneteit tekintve hasonlóak és a kiváltók is: gabonákkal liszttel kapcsolatos. Bővebben
A glutén bevezetés a babáknál

A glutén bevezetés a babáknál


A cöliákia - gluténérzékenység megelőzésében fontos szerepe van a 4 - 7 hónapos életkor között, de még a szoptatás alatt, a glutén fokozatos bevezetésének... Bővebben
Örök kérdőjel, a zab - szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?

Örök kérdőjel, a zab – szabad-e fogyasztania a gluténérzékenyeknek?


A zab abban az esetben beilleszthető a gluténmentes étrendbe, és csak akkor - ha a zabkészítmény gyártója garantálja a gluténmentességet. Ugyanis a zab szennyeződhet... Bővebben
Mikor kihez fordulhat a beteg? Gasztroenterológus, allergológus

Mikor kihez fordulhat a beteg? Gasztroenterológus, allergológus


Cikksorozatunk mai fejezetében a gasztroenterológus és allergológus tevékenységét mutatjuk be. Bővebben
Gluténérzékenység - cöliákia és a böjtölés vagy „méregtelenítés”

Gluténérzékenység – cöliákia és a böjtölés vagy „méregtelenítés”


Méregtelenítés, böjt és cöliákia. A méregtelenítő szervekről, azok kíméléséről és a böjtről nem csak gluténérzékenyeknek! Bővebben
Cöliákia és a kozmetikumok

Cöliákia és a kozmetikumok


A cöliákia költséges betegség. Örömhír, hogy legalább a kozmetikumok lehetnek gluténtartalmúak, feltéve ha nem kerül be a szájba, gyomorba, bélrendszerbe. Bővebben