Az örök és megunhatatlan aranygaluska
Gyerekkorom nagyon nagy kedvence, igazi puha és nagyon diós, vanília sodós aranygaluska. Sára lányom nem egy igazi dió imádó, kicsit tartottam is tőle, hogy ezt nem fogja megenni, de szerencsére hatalmas sikere volt. Este frissen és másnap az iskolában ebédre is jóízűen falatozta be.
Ezekből a hozzávalókból kb. 4 – 6 kisebb adag galuska lesz
A tésztához:
- 250 g Nutri free mix per pane liszt
- 150 ml langyos *tej
- 25 g porcukor
- 25 g vaj
- 3 teáskanál szárított élesztő
- egy csipet só
- 1 db közepes méretű „M”-es tojás
A szóráshoz, kenéshez:
- 120 g darált dió
- 80 g kristálycukor
- 200 g olvasztott * vaj
Elkészítés:
- A langyos, kicsit cukros tejben futtassuk fel az élesztőt.
- Egy keverőtálban összekeverjük, dagasztógép segítségével az összes hozzávalóból dagasszunk rugalmas tésztát.
- Meleg helyen kb. 30 percet kelesszük.
- A megkelt tésztát nyújtsuk kb. 2 cm vastagságúra és egy pohár vagy pogácsa szaggató segítségével szaggassuk ki.
Nem baj, ha nem lesz mind szép, szabályos kör, én mindig úgy szaggatom, hogy ne legyen leeső tészta, így nem kell újra gyúrni és nyújtani.
- Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral és tegyünk az aljába egy réteg tésztát jó szorosan, majd kenjük le vajjal és szórjuk meg a dió és cukor keverékével.
- Erre jöhet a következő réteg tészta, kenés és szórás.
- Ezt addig ismételjük, amíg van a tésztából.
- Ha elfogyott az összes tészta, meleg helyen kelesszük újabb 30 percet.
- 180 °C fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
- Vaníliasodóval tálaljuk.
Tipp: a legegyszerűbb vanília sodó:
- 6-7 dl tej,
- 1 csomag vaníliás pudingpor és
- 4 evőkanál cukorból elkészítjük a pudingot.
Elkészítési idő: 80 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 4 adag esetén
1 aranygaluskában |
6 adag estén
1 aranygaluskában |
Energia | 3983 kcal / 16648 kJ | 996 kcal / 4164 kJ | 664 kcal 2775 kJ |
Fehérje | 36,1 g | 9,0 g | 6,0 g |
Zsír | 272,3 g | 68,1 g | 45,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 130,2 g | 32,6 g | 21,7 g |
Szénhidrát | 347,1 g | 86,8 g | 57,9 g |
amelyből cukrok | 125,6 g | 31,4 g | 20,9 g |
Rost | 15,1 g | 3,8 g | 2,5 g |
Vanília sodó tápérték adatai:
Tápanyagtartalom | az egészben | 4 adag esetén
1 sodóban |
6 adag esetén
1 sodóban |
Energia | 577 kcal / 2412 kJ | 144 kcal / 602 kJ | 96 kcal / 401 kJ |
Fehérje | 17,6 g | 4,4 g | 2,9 g |
Zsír | 9,0 g | 2,3 g | 1,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 5,4 g | 1,4 g | 0,9 g |
Szénhidrát | 106,4 g | 26,6 g | 17,7 g |
amelyből cukrok | 72,0 g | 18,0 g | 12,0 g |
Rost | 0 g | 0 g | 0 g |
A gluténmentes aranygaluska recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: aranygaluska cukor dió élesztő lisztkeverék Nutri free Mix per Pane lisztkeverék só tej tojás vaj