Olívás kifli gluténmentesen – ahogy Éva készíti
Munka után hazafelé, a nem lisztérzékeny családtagjaim számára mindennap betérek a pékségbe friss pékárut vásárolni.
A férjem egyik nagy kedvence az olívás kifli. Én még soha nem ettem, de imádom az illatát, a ropogós héját. Biztos voltam benne, hogy nagyon finom lehet és ilyet, vagy legalábbis hasonlót én is tudok sütni gluténmentesen.
Amikor új terméket gyártok, a férjemet kérem meg fő kóstolónak, amíg falatozik, folyamatosan faggatom: na, milyen? Mond már! Szegény kénytelen teli szájjal válaszolgatni, amiből legtöbbször csak ennyit értek: hmmm, nyámnyám…. és mikor meg tud végre szólalni, nagy kő esik le a szívemről.
Szerinte ez a mai kifli teli találat, nagyon hasonlít az eredetire. Az utolsó darab csücskéért nagy harcok folytak, de a kicsi a bors elve alapján, mindig a legkisebb Sára lesz a győztes. Az illata fenséges, az olíva a fokhagyma,a só és bors aránya pont tökéletes, a héja ropog, a belseje puha. Pontosan, ahogy én azt elképzeltem. 7 db kiflit formáztam
- 300 ml langyos víz
- 1 csomag szárított gluténmentes élesztő (Dr Oetker)
- 1 teáskanál cukor
- 380 g gluténmentes lisztkeverék (190 g Doves farm barna kenyérliszt, és 190 g Nutri Free Mix per Pane)
- 1 teáskanál só
- ½ kávéskanál bors
- 1 teáskanál fokhagyma granulátum
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 10-12 db apróra vágott olajbogyó (az enyém most paprikával töltött és igen jól mutatnak benne a piros paprika darabkák)
- 2 evőkanál olíva olaj
Tetejére:
- tetszés szerint olajos magvak (szezám, lenmag), víz a lekenéshez.
Elkészítés:
- A cukros langyos vízben felfuttattam az élesztőt, közben összekevertem a száraz hozzávalókat. Az olaj kivételével az élesztős vízhez öntöttem és dagasztógéppel elkezdtem a keverést. Amikor már majdnem egynemű volt a tészta, hozzáadtam az olajat. Kb. 5 percig dagasztottam, majd enyhén olajos kézzel picit átgyúrtam a tésztát. Ha olajos kézzel dolgozunk, nem ragad rá a kezünkre. A tészta állaga rugalmas, könnyen formázható.
- A tésztát 7 egyenlő részre osztottam és golyókat formáztam belőle. Ovális alakúra nyújtottam, szép nagyra, hogy minél hosszabb kifliket kapjak belőle. Én sütőpapíron nyújtom általában a tésztákat, amit enyhén bekenek olajjal és nem lisztezek alá.
- A kinyújtott tésztát a szélesebb végétől kezdve jó szorosan, de igazából egyetlen sodró mozdulattal feltekertem és a sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem.
- Az elkészült kifliket letakartam konyharuhával és 1 órát kelesztettem a konyhapulton.
- A sütőt felmelegítettem 200 °C-ra, közben a megkelt kiflik tetejét lekentem ecset segítségével, langyos vízzel és megszórtam lenmaggal. alsó-felső sütésen sütöttem 30 percet.
- Nem tudtuk megvárni, hogy kihűljön, még forrón, bazsalikomos, mozzarellás paradicsomsalátával ettük meg.
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: előkészítés, dagasztás, kelesztés, sütés kb. 2 óra.
Tápanyagtartalom | az egész adagban | 7 db. készítésekor 1 olívás kifliben |
Energia | 1733 kcal / 7227 kJ | 248 kcal / 1034 kJ |
Fehérje | 35,4 g | 5,1 g |
Zsír | 32,8 g | 4,7 g |
amelyből telített zsírsav | 6,6 g | 0,9 g |
Szénhidrát | 313,0 g | 44,7 g |
amelyből cukrok | 12,8 g | 1,8 g |
Rost | 17,0 g | 2,4 g |
Az gluténmentes olívás kifli tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors cukor Doves farm lisztkeverék fokhagyma gluténmentes péksütemények kifli lenmag lisztkeverék magozott olíva Nutri free Mix per Pane lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) só szezámmag víz