Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Olívás kifli gluténmentesen – ahogy Éva készíti

Munka után hazafelé, a nem lisztérzékeny családtagjaim számára mindennap betérek a pékségbe friss pékárut vásárolni.

A férjem egyik nagy kedvence az olívás kifli. Én még soha nem ettem, de imádom az illatát, a ropogós héját. Biztos voltam benne, hogy nagyon finom lehet és ilyet, vagy legalábbis hasonlót én is tudok sütni gluténmentesen.

Amikor új terméket gyártok, a férjemet kérem meg fő kóstolónak, amíg falatozik, folyamatosan faggatom: na, milyen? Mond már! Szegény kénytelen teli szájjal válaszolgatni, amiből legtöbbször csak ennyit értek: hmmm, nyámnyám…. és mikor meg tud végre szólalni, nagy kő esik le a szívemről.

gluténmentes olívás kifli recept Kohári Éva Guténmentes Íz-Lik

Szerinte ez a mai kifli teli találat, nagyon hasonlít az eredetire. Az utolsó darab csücskéért nagy harcok folytak, de a kicsi a bors elve alapján, mindig a legkisebb Sára lesz a győztes. Az illata fenséges, az olíva a fokhagyma,a só és bors aránya pont tökéletes, a héja ropog, a belseje puha. Pontosan, ahogy én azt elképzeltem. 7 db kiflit formáztam

olívás gluténmentes kifliHozzávalók: 7 db. kiflihez

  • 300 ml langyos víz
  • 1 csomag szárított gluténmentes élesztő (Dr Oetker)
  • 1 teáskanál cukor
  • 380 g gluténmentes lisztkeverék (190 g Doves farm barna kenyérliszt, és 190 g Nutri Free Mix per Pane)
  • 1 teáskanál só
  • ½ kávéskanál bors
  • 1 teáskanál fokhagyma granulátum
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 10-12 db apróra vágott olajbogyó (az enyém most paprikával töltött és igen jól mutatnak benne a piros paprika darabkák)
  • 2 evőkanál olíva olaj

Tetejére:

  • tetszés szerint olajos magvak (szezám, lenmag), víz a lekenéshez.

Elkészítés:

  • A cukros langyos vízben felfuttattam az élesztőt, közben összekevertem a száraz hozzávalókat. Az olaj kivételével az élesztős vízhez öntöttem és dagasztógéppel elkezdtem a keverést. Amikor már majdnem egynemű volt a tészta, hozzáadtam az olajat. Kb. 5 percig dagasztottam, majd enyhén olajos kézzel picit átgyúrtam a tésztát. Ha olajos kézzel dolgozunk, nem ragad rá a kezünkre. A tészta állaga rugalmas, könnyen formázható.
    olívás gluténmentes kifli recept Kohári Éva, Íz-Lik
  • A tésztát 7 egyenlő részre osztottam és golyókat formáztam belőle. Ovális alakúra nyújtottam, szép nagyra, hogy minél hosszabb kifliket kapjak belőle. Én sütőpapíron nyújtom általában a tésztákat, amit enyhén bekenek olajjal és nem lisztezek alá.
    olívás gluténmentes kifli recept Kohári Éva, Íz-Lik
  • A kinyújtott tésztát a szélesebb végétől kezdve jó szorosan, de igazából egyetlen sodró mozdulattal feltekertem és a sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem.
    gluténmentes kifli receprt olívával Kohári Éva Gluténmentes Íz-Lik
  • Az elkészült kifliket letakartam konyharuhával és 1 órát kelesztettem a konyhapulton.
  • A sütőt felmelegítettem 200 °C-ra, közben a megkelt kiflik tetejét lekentem ecset segítségével, langyos vízzel és megszórtam lenmaggal. alsó-felső sütésen sütöttem 30 percet.
  • gluténmentes olívás kifli Kohári Éva receptje Gluténmentes Íz-Lik
  • Nem tudtuk megvárni, hogy kihűljön, még forrón, bazsalikomos, mozzarellás paradicsomsalátával ettük meg.

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: előkészítés, dagasztás, kelesztés, sütés kb. 2 óra.

Tápanyagtartalom az egész adagban 7 db. készítésekor
1 olívás kifliben
Energia 1733 kcal / 7227 kJ 248 kcal / 1034 kJ
Fehérje 35,4 g 5,1 g
Zsír 32,8 g 4,7 g
amelyből telített zsírsav 6,6 g 0,9 g
Szénhidrát 313,0 g 44,7 g
amelyből cukrok 12,8 g 1,8 g
Rost 17,0 g 2,4 g

Az gluténmentes olívás kifli tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , ,