Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Az örök és megunhatatlan aranygaluska

Gyerekkorom nagyon nagy kedvence, igazi puha és nagyon diós, vanília sodós aranygaluska. Sára lányom nem egy igazi dió imádó, kicsit tartottam is tőle, hogy ezt nem fogja megenni, de szerencsére hatalmas sikere volt. Este frissen és másnap az iskolában ebédre is jóízűen falatozta be.

gluténmentes aranygaluska recept

Ezekből a hozzávalókból kb. 4 – 6 kisebb adag galuska lesz

gluténmentes aranygaluska recept | Íz-LikHozzávalók:

A tésztához:

  • 250 g Nutri free mix per pane liszt
  • 150 ml langyos *tej
  • 25 g porcukor
  • 25 g vaj
  • 3 teáskanál szárított élesztő
  • egy csipet só
  • 1 db közepes méretű „M”-es tojás

A szóráshoz, kenéshez:

  • 120 g darált dió
  • 80 g kristálycukor
  • 200 g olvasztott * vaj

Elkészítés:

  • A langyos, kicsit cukros tejben futtassuk fel az élesztőt.
  • Egy keverőtálban összekeverjük, dagasztógép segítségével az összes hozzávalóból dagasszunk rugalmas tésztát.
    gluténmentes aranygaluska recept
  • Meleg helyen kb. 30 percet kelesszük.
  • A megkelt tésztát nyújtsuk kb. 2 cm vastagságúra és egy pohár vagy pogácsa szaggató segítségével szaggassuk ki.
    gluténmentes aranygaluska recept | Íz-Lik
    Nem baj, ha nem lesz mind szép, szabályos kör, én mindig úgy szaggatom, hogy ne legyen leeső tészta, így nem kell újra gyúrni és nyújtani.
    gluténmentes aranygaluska recept | Íz-Lik
  • Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral és tegyünk az aljába egy réteg tésztát jó szorosan, majd kenjük le vajjal és szórjuk meg a dió és cukor keverékével.
    gluténmentes aranygaluska recept | Íz-Lik
  • Erre jöhet a következő réteg tészta, kenés és szórás.
  • Ezt addig ismételjük, amíg van a tésztából.
  • Ha elfogyott az összes tészta, meleg helyen kelesszük újabb 30 percet.
  • 180 °C fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
    gluténmentes aranygaluska recept | Íz-Lik
  • Vaníliasodóval tálaljuk.
    gluténmentes aranygaluska recept

Tipp: a legegyszerűbb vanília sodó:

  • 6-7 dl tej,
  • 1 csomag vaníliás pudingpor és
  • 4 evőkanál cukorból elkészítjük a pudingot.

Elkészítési idő: 80 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 4 adag esetén

1 aranygaluskában
(kb. 35 dkg)

6 adag estén

1 aranygaluskában
(kb. 24 dkg)

Energia 3983 kcal / 16648 kJ 996 kcal / 4164 kJ 664 kcal 2775 kJ
Fehérje 36,1 g 9,0 g 6,0 g
Zsír 272,3 g 68,1 g 45,4 g
  amelyből telített zsírsavak 130,2 g 32,6 g 21,7 g
Szénhidrát 347,1 g 86,8 g 57,9 g
  amelyből cukrok 125,6 g 31,4 g 20,9 g
Rost 15,1 g 3,8 g 2,5 g

Vanília sodó tápérték adatai:

Tápanyagtartalom az egészben 4 adag esetén

1 sodóban
(kb. 2 dl)

6 adag esetén

1 sodóban
(kb. 1,6 dl)

Energia 577 kcal / 2412 kJ 144 kcal / 602 kJ 96 kcal / 401 kJ
Fehérje 17,6 g 4,4 g 2,9 g
Zsír 9,0 g 2,3 g 1,5 g
  amelyből telített zsírsavak 5,4 g 1,4 g 0,9 g
Szénhidrát 106,4 g 26,6 g 17,7 g
  amelyből cukrok 72,0 g 18,0 g 12,0 g
Rost 0 g 0 g 0 g

A gluténmentes aranygaluska recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes aranygaluska recept

Kategória: , ,