Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Olcsó, gyors sajtos gluténmentes pogácsa recept Évától

Ez egy nagyon gyorsan, könnyen elkészíthető és gluténmentes viszonylatban igen olcsó pogácsának számító recept.
gluténmentes pogácsa recept

Itt a farsang, és ha farsang, akkor fánk. A fánk nemcsak édes, hanem sós is lehet. Pihe-puha sajtfánk nálunk az egyik legnagyobb kedvenc, egy baj van vele: nagyon hamar elfogy.
Igazából olyan, mint egy elképesztően könnyű tésztájú sajtos pogácsa. Nagyon hamar elkészül, és vendégváró falatnak is tökéletes, senki nem mondja meg róla, hogy gluténmentes. Ebből a mennyiségből kb. 35-40 darab lesz. Ha nagyobb tésztát nyomunk a habzsákból, gyönyörű, üreges belsejű pogácsákat kapunk, amiket sajtkrémmel is meg lehet tölteni.

Hozzávalók:

gluténmentes sajtos pogácsa recept | Íz-Lik, Kohári Éva rovataA tésztához:

  • 250 ml * 2,8%-os tej
  • 100 g margarin
  • 150 g rizsliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 4 db közepes méretű „M”-es tojás
  • 100 g * reszelt sajt (nálam most trappista, de lehet erőteljesebb ízűt is választani)

A tetejére:

  • 1 db tojássárgája
  • 50 g * reszelt sajt

Elkészítés:

  • A tejet a vajjal egy tálban felforraljuk.
    Íz-Lik, Kohári Éva rovata pogácsa recept
  • Ha a tej felforrt, akkor elzárjuk alatta a lángot, és a sóval elkevert lisztet hozzáadjuk. Gyors mozdulatokkal addig kavarjuk a tésztát, amíg teljesen homogén nem lesz, és elválik az edény falától.
    gluténmentes pogácsa recept | gluténmentes Íz-Lik rovat
  • A masszát félretesszük kicsit hűlni, majd egyenként hozzáadjuk és elkeverjük benne a tojásokat.
  • Ha mind a négy tojást hozzáadtuk, akkor a sajtot belereszeljük a tésztába, és jól eldolgozzuk.
    gluténmentes sajtos pogácsa recept | Íz-Lik, Kohári Éva rovata
  • A tésztát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire diónyi nagyságú kupacokat nyomkodunk.
  • A tetejét megkenjük felvert tojássárgájával, majd reszelt sajttal megszórjuk.
    gluténmentes sajtos pogácsa recept | Íz-Lik, Kohári Éva rovata
  • 180 °C fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt barnára sütjük.
    gluténmentes sajtos pogácsa recept | Íz-Lik, Kohári Éva rovata

Nehézségi szint: könnyű

Elkészítési idő: 45 perc. (Mivel nekem nem fért bele egy tepsibe, ezért 30 perccel tovább tartott.)

TIPP: laktózérzékenyek használjanak laktózmentes tejtermékeket! Tudta, hogy a sajtok természetes módon is lehetnek laktózmentesek? Bővebben itt

Tápanyagtartalom az egészben 35 db készítése esetén
1 pogácsában
Energia 2267 kcal / 9521 kJ 65 kcal / 273 kJ
Fehérje 77,8 g 2,2 g
Zsír 149,9 g 4,3 g
amelyből telített zsírsavak 53,6 g 1,5 g
Szénhidrát 135,2 g 3,9 g
amelyből cukrok 15,0 g 0,4 g
Rost 0,8 g 0 g

A gluténmentes sajtos pogácsa recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

sajtos gluténmentes pogácsa recept | Íz-Lik, Kohári Éva rovata

További gluténmentes receptek Kohári Évától a Gluténmentes Íz-Lik rovat háziasszonyától ITT.

Kategória: , , ,