Fahéjas kölesgombócok vaníliasodóval – 40 perc
- 10 dkg köles
- 3 dl víz
- 1 púpos evőkanál cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
A vaníliasodóhoz:
- 2,5 dl tej
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál cukor
- fél tasak Bourbon vaníliás cukor (vagy 1 rúd vanília kikapart magjai)
- 2 teáskanál rizsliszt
- 1 teáskanál vaj
Elkészítés:
- A kölest alaposan átmossuk, majd egy lábasba öntjük a 3 dl vízzel, a cukrokkal és a fahéjjal együtt és fedő alatt, meg-megkevergetve közepes lángon főzzük.
- Ha teljesen elfőtt a leve, félretesszük hűlni.
- Közben elkészítjük a vaníliasodót: 1 dl tejben csomómentesre keverjük a tojássárgáját és a rizslisztet.
- A maradék 1,5 dl tejet a cukrokkal együtt egy lábasba öntjük és felforraljuk.
- Ha felforrt, hozzáadjuk a tojásos-rizslisztes tejet és folyamatos kevergetés mellett összeforraljuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a vajat.
- A kihűlt kölesből gombócokat formázunk és kisebb tányérokra adagolt vaníliasodóra ültetjük.
Elkészítési idő: 40 perc + hűlési idő
Gluténmentes kölesgombóc receptünk cöliákiások diétás étrendjébe beilleszthető.
Amennyiben a receptben laktózmentes tejet esetleg növényi italokat és laktózmentes vajat vagy növényi margarint használnak fel az elkészítés során, abban az esetben laktózérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják
Tudjon meg még többet a kölesről!