Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Fahéjas kölesgombócok vaníliasodóval – 40 perc

Fahéjas kölesgombócok vaníliasodóvalHozzávalók kb. 10 gombóchoz:

  • 10 dkg köles
  • 3 dl víz
  • 1 púpos evőkanál cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

A vaníliasodóhoz:

  • 2,5 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • fél tasak Bourbon vaníliás cukor (vagy 1 rúd vanília kikapart magjai)
  • 2 teáskanál rizsliszt
  • 1 teáskanál vaj

Elkészítés:

  • A kölest alaposan átmossuk, majd egy lábasba öntjük a 3 dl vízzel, a cukrokkal és a fahéjjal együtt és fedő alatt, meg-megkevergetve közepes lángon főzzük.
  • Ha teljesen elfőtt a leve, félretesszük hűlni.
  • Közben elkészítjük a vaníliasodót: 1 dl tejben csomómentesre keverjük a tojássárgáját és a rizslisztet.
  • A maradék 1,5 dl tejet a cukrokkal együtt egy lábasba öntjük és felforraljuk.
  • Ha felforrt, hozzáadjuk a tojásos-rizslisztes tejet és folyamatos kevergetés mellett összeforraljuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a vajat.
  • A kihűlt kölesből gombócokat formázunk és kisebb tányérokra adagolt vaníliasodóra ültetjük.

Elkészítési idő: 40 perc + hűlési idő

Gluténmentes kölesgombóc receptünk cöliákiások diétás étrendjébe beilleszthető.

Amennyiben a receptben laktózmentes tejet esetleg növényi italokat és laktózmentes vajat vagy növényi margarint használnak fel az elkészítés során, abban az esetben laktózérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják

Tudjon meg még többet a kölesről!

Kategória: ,