Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Francia hagymaleves

Francia hagymaleves. Gluténmentes leves.Hozzávalók kb. 6 adaghoz:

  • 5 dkg vaj
  • 75 dkg vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg rizsliszt
  • 2 liter húsleves alaplé
  • 2,5 dl fehérbor
  • 1-2 db babérlevél
  • 2 kakukkfűág
  • só, bors
  • 10 dkg reszelt gruyere / gouda sajt

Elkészítés:

  • A vöröshagymát felszeleteljük, a fokhagymát felaprítjuk.
  • A vajat megolvasztjuk egy lábasban és rádobjuk a hagymát, majd közepes lángon kb. 20-25 perc alatt, meg-megkevergetve egyenletesen barnára pároljuk, pirítjuk.
  • Ha szép barna lett és elkezdett pirulni, hozzáadjuk a fokhagymát és a rizslisztet, 2 percig kevergetjük, majd felöntjük a borral és az alaplével és felforraljuk.
  • Hozzáadjuk a babérleveleket, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt további kb. 25 percig hagyjuk főni.
  • Ha kész, kivesszük a kakukkfüvet és a babérlevelet.
  • Közben sajtot reszelünk és sütőpapírral bélelt tepsire kis kupacokat halmozunk belőle és 200 ºC fokon kb. 10 perc alatt pirosra sütjük.
  • A forró levest a sajtchipsekkel tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 65-70 perc

Nehézségi szint: haladó

Cöliákia mellé társult laktózérzékenység esetén laktózmentes vajjal és laktózmentes gouda sajttal készítve illeszthető be a diétás étrendbe.

A hagymaleves receptünk alkoholt tartalmaz, így gyermekeknek nem adható!

Kategória: , ,