Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes céklás narancsos brownie csokoládésan

browni recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes céklás narancsos brownie-vel bővült.

KI ne szeretné a browniet? Sokszor készítettem már csokoládés, céklás brownit. Mivel a csokoládéhoz jól illik a narancs, ezért ezzel a naranccsal jól meg lehet bolondítani a kedvenc brownienkat. Próbáljátok ki, egész biztosan nem fogtok csalódni ebben a gyorsan elkészíthető desszertben.

Hozzávalók (1 tepsi, 8 főre):

  • 18 dkg cékla
  • 150 dkg Mester Család gluténmentes süteménylisztkeverék
  • 80 g frissen facsart narancslé
  • 1 db bio, kezeletlen héjú narancs reszelt héja
  • 15 dkg cukor
  • 12 dkg étolaj
  • 3 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1 tábla gluténmentes / tejmentes étcsokoládé
  • 3-4 evőkanál holland, zsírszegény kakaópor (igény szerint)
  • 30 g mentes, étcsokoládés csokicsepp 

A gluténmentes céklás narancsos brownie csokoládésan elkészítése:

  • Megfőzzük a céklát, amit előzőleg apróbb darabokra vágunk.
  • Hagyjuk teljesen kihűlni.
  • A tojásokat kikeverjük a cukorral.
  • Ehhez adjuk az étolaj nagy részét, és a lereszelt céklát.
  • (én most a céklát aprítógépben daráltam le)
  • Tegyünk hozzá pár evőkanál holland kakaóport. 
  • Megolvasztjuk a felaprított csokoládét egy kevés, maradék olajjal. 
  • Egy edénybe tesszük az olajat, csokit, fóliával befedjük és kb. 30-40 másodperc alatt megolvasztjuk mikrohullámú sütőben.
  • Közben hozzá öntjük a lisztet, szódabikarbónát, sót.
  • Facsarjuk bele a narancs levét.
  • Reszeljük bele a bio narancshéját is.
  • Érdemes félre tenni egy kevés héjat.
  • A tésztát keverjük össze alaposan.
  • Ezután beleöntjük a sütőpapírral bélelt tepsibe. 
  • Szórjunk rá a néhány darab csokicseppet.
  • A tésztát 160 °C fokon készre sütjük. (Kb. 25-30 perc) 
  • Vigyázzunk, hogy a süti ne száradjon ki, mert akkor már nem lesz browni állagú.
  • Dekorációként vágjuk fel egy kevés narancshéjat.
  • Tegyük bele egy üvegpohárba, majd mikrohullámú sütőben főzzük készre 2 perc alatt.
  • Ezeket a kis, apró, vékony narancs szeleteket tegyük rá a browni tetejére.
  • Még langyosan fogyasszuk is el.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 60 perc

Tápanyagtartalom

az egészben

1 adag gluténmentes Céklás narancsos brownieben 

Energia

13680 kJ / 3265 kcal

1710 kJ / 408 kcal

Zsír

172,3 g

21,5 g

  amelyből telített zsírsavak

46,0 g

5,8 g

Szénhidrát

363,9 g

45,5 g

  amelyből cukrok

222,2 g

27,8 g

Rost

9,2 g

1,2 g

Fehérje

41,6 g

5,2 g

1,1 g

0,15 g

A Gluténmentes céklás narancsos browni tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes browni recept

gluténmentes céklás narancsos browni csokoládésan

Kategória: , , , ,