Gluténmentes céklás narancsos brownie csokoládésan
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes céklás narancsos brownie-vel bővült.
KI ne szeretné a browniet? Sokszor készítettem már csokoládés, céklás brownit. Mivel a csokoládéhoz jól illik a narancs, ezért ezzel a naranccsal jól meg lehet bolondítani a kedvenc brownienkat. Próbáljátok ki, egész biztosan nem fogtok csalódni ebben a gyorsan elkészíthető desszertben.
Hozzávalók (1 tepsi, 8 főre):
- 18 dkg cékla
- 150 dkg Mester Család gluténmentes süteménylisztkeverék
- 80 g frissen facsart narancslé
- 1 db bio, kezeletlen héjú narancs reszelt héja
- 15 dkg cukor
- 12 dkg étolaj
- 3 db közepes méretű (M-es) tojás
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 tábla gluténmentes / tejmentes étcsokoládé
- 3-4 evőkanál holland, zsírszegény kakaópor (igény szerint)
- 30 g mentes, étcsokoládés csokicsepp
A gluténmentes céklás narancsos brownie csokoládésan elkészítése:
- Megfőzzük a céklát, amit előzőleg apróbb darabokra vágunk.
- Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A tojásokat kikeverjük a cukorral.
- Ehhez adjuk az étolaj nagy részét, és a lereszelt céklát.
- (én most a céklát aprítógépben daráltam le)
- Tegyünk hozzá pár evőkanál holland kakaóport.
- Megolvasztjuk a felaprított csokoládét egy kevés, maradék olajjal.
- Egy edénybe tesszük az olajat, csokit, fóliával befedjük és kb. 30-40 másodperc alatt megolvasztjuk mikrohullámú sütőben.
- Közben hozzá öntjük a lisztet, szódabikarbónát, sót.
- Facsarjuk bele a narancs levét.
- Reszeljük bele a bio narancshéját is.
- Érdemes félre tenni egy kevés héjat.
- A tésztát keverjük össze alaposan.
- Ezután beleöntjük a sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Szórjunk rá a néhány darab csokicseppet.
- A tésztát 160 °C fokon készre sütjük. (Kb. 25-30 perc)
- Vigyázzunk, hogy a süti ne száradjon ki, mert akkor már nem lesz browni állagú.
- Dekorációként vágjuk fel egy kevés narancshéjat.
- Tegyük bele egy üvegpohárba, majd mikrohullámú sütőben főzzük készre 2 perc alatt.
- Ezeket a kis, apró, vékony narancs szeleteket tegyük rá a browni tetejére.
- Még langyosan fogyasszuk is el.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 60 perc
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 adag gluténmentes Céklás narancsos brownieben |
Energia |
13680 kJ / 3265 kcal |
1710 kJ / 408 kcal |
Zsír |
172,3 g |
21,5 g |
amelyből telített zsírsavak |
46,0 g |
5,8 g |
Szénhidrát |
363,9 g |
45,5 g |
amelyből cukrok |
222,2 g |
27,8 g |
Rost |
9,2 g |
1,2 g |
Fehérje |
41,6 g |
5,2 g |
Só |
1,1 g |
0,15 g |
A Gluténmentes céklás narancsos browni tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cékla cukor édes étolaj glutén és tejmentes gluténmentes brownie gluténmentes étcsokoládé gyors kakaópor Mester Család gluténmentes süteményliszt narancslé reggeli só szódabikarbóna tojás uzsonna és tízórai vendégváró