Gluténmentes édes töltött kifli
Iri mama egy gluténmentes édes töltött kiflivel bővítette gyűjteményünket!
Most egy nagyon finom kifli receptem hoztam nektek. Tésztája semleges ízű, így bármivel tölthető. Most felét mogyoró krémmel, másik felét lekvárral készítettem. Mind a kettő tökéletes és nagyon finom lett.
Hozzávalók (16 db):
- 300g Schär mix B lisztkeverék
- 90g vaj vagy margarin
- 220g langyos laktózmentes tej vagy növényi ital
- 15g friss élesztő
- 1 db M-es méretű tojás
- 6g cukor
- 3g só
- 5g vaníliás cukor (ha sósan készül ki kell hagyni)
- 5g útifűmaghéj
Töltelék:
- 30g mogyoró krém (ízlés szerint tölthető)
- 30g lekvár (ízlés szerint tölthető)
- tetejére felvert tojás (fél tojás elég)
- tetejére díszítésnek porcukor (egyébként elhagyható)
A gluténmentes édes töltött kifli elkészítés:
- Száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem.
- Hozzáadom a puha margarint, tojást, tejet és begyúrom a tésztát.
- Most friss élesztőt használtam, nem futtattam fel mert friss volt.
- Ha régebben áll otthon, langyos tejjel, pici cukorral érdemes felfuttatni hogy jó e az élesztő.
- Mikor szépen összeáll a tészta elfelezem.
- Lisztezett gyúrólapon átgyúrom, egy nagyobb körré nyújtom.
- 8 részre vágom, nagyobb részre teszem a tölteléket.
- Onnan haladva feltekerem, kifli alakúra igazítom.
- Másik felét ugyan így készítem, másik töltelékkel.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, tetejét felvert tojással lekenem, duplájára kelesztem.
- Miután megkelt, előmelegített sütőben 200 °C fokon 18 percig sütöm.
- Minden esetben írom hogy sütő függő‼! Bizony így van.
- Amit eddig 180 °C fokon sütöttem, most az új sütőben 200 °C fokon kell. Tehát a beállítások tájékoztató jellegűek mivel minden sütő más‼ Igazítsátok saját sütőtökhöz.
- Miután megsült rácson hűtöm.
- Napokig puha marad zacskóban, de lehet fagyasztani is.
- Kiengedés után vagy 30 mp mikrózás után olyan mint mikor kisült.
Jó étvágyat kívánok .
Elkészítési idő: 90-100 perc
Nehézségi szint: haladó
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes édes töltött kifli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő lekvár lisztkeverék margarin mogyorókrém porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) rizsital Schär Mix B só tej tojás vaj vaníliás cukor