Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes fánk málnával és mascarponével

Kis Blanka legújabb gluténmentes receptje:

Nemsokára itt a február, és vele együtt a fánkszezon is. Muszáj megjegyeznem, hogy én még soha életemben nem csináltam fánkot, mivel nem igazán szeretem, és a szervezetem sem igazán tolerálja az olajossága miatt. De mivel sokak nagy kedvence, ezért gondoltam most mégis megpróbálok sütni néhányat. Az igazi amerikai klasszikust, a doughnut formát választottam de feltuningoltam egy kis málnával, és mascarponéval. Gyorsan kész lett, hamar elfogyott! 🙂

Málnás – mascarponés fánk (glutén-, laktóz-, kukorica- és burgonyamentes)

gluténmentes fánk recept | gluténmentes gasztronómiaHozzávalók kb. 25 db-hoz:

A mázhoz:

  • 270 g laktózmentes mascarpone
  • 45 g porcukor
  • 1 csepp vanília aroma
  • 5 evőkanál rizsital („rizstej”) tej vagy laktózmentes tej

Elkészítés:

  • Tegyük egy nagy tálba a mascarponét, a cukrot, a vanília aromát és a tojást, majd keverjük össze, konyhai robotgép segítségével. Mehet bele a lekvár, a felolvasztott málna (levével együtt), és újból összekeverjük. Tegyük bele a Mimen minden mentes palacsintaport és a rizslisztet és egy fakanalat használva alaposan összeforgatjuk, majd kézzel egynemű masszává gyúrjuk.
  • Szórjuk meg liszttel a nyújtódeszkát, és nyújtsuk ki rajta a tésztát kb. egy ujjnyi vastagságúra.
    Egy nagyobb és egy kisebb kör alakú kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat, majd tegyük félre egy lisztezett tányérra.
  • Töltsünk meg olajjal egy nagyobb lábost, félig. (Bőven el kell lepje a fánkokat.) Majd forrósítsuk fel. Tegyük bele a fánkokat 3-4-esével (attól függ mekkora edényt vettünk elő) és addig süssük, amíg barnás színt kapnak és feljönnek az olaj tetejére. (Egy fánk kb. 2-3 perc alatt megsül.) Ne ijedjünk meg, ha kicsit sötétebb színűek lesznek, ez a hajdinalisztnek tulajdonítható.
    Tegyük papírtörlőre, ami felissza a fölösleges olajat, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Készítsük el a mázat: Tegyük egy tálba a mascarponét, a porcukrot, a vanília aromát és a tejet.
    Robotgép segítségével egyneműre kavarjuk. Mártsuk bele a fánkokat és díszítsük friss málnával, vagy más gyümölccsel.

Elkészítés (mázzal együtt): 45 perc

Sütés: 15 perc

Tápanyagtartalom az egészben (rizsitallal) 25 db. esetén 1 db. gluténmentes fánkban
(kb. 55 g)
Energia 4330 kcal / 18186 kJ 173 kcal / 727 kJ
Fehérje 77,7 g 3,1 g
Zsír 167,8 g 6,7 g
  amelyből telített zsírsavak 174,6 g 7,0 g
Szénhidrát 597,7 g 23,9 g
  amelyből cukrok 217,6 g 8,7 g
Rost 36,5 g 1,5 g

A gluténmentes fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes fánk recept | gluténmentes gasztronómia

mascarponés, málnás gluténmentes fánk recept

Kategória: , , ,