Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Zabos túrós barackos gluténmentes sütemény

Akik korábban ismerkedtek a gluténmentes diétával úgy tanulhatták, hogy a zab is tiltott a szigorú gluténmentes étrendben. Ez így nem igaz, ugyanis a zab önmagában gluténmentes, de sajnos a betakarítás, feldolgozás és tárolás során szennyeződhet más gluténtartalmú gabonával így csak a csomagoláson is jelölten gluténmentes zabot, zabkészítményt szabad beépíteni a diétába! Fentiek ismeretében viszont érdemes rendszeresen fogyasztani zabot, hiszen kedvező élettani tulajdonságai vannak.

barackos túrós gluténmentes sütiHozzávalók: 9 szelethez

  • 25 dkg * túró
  • 3 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 1,5 dl rizsital („rizstej”) vagy 1,5%-os * tej
  • 7 dkg + 8 dkg Glutenix lágy gluténmentes zabpehely
  • 2 evőkanál édesítő (* 1:4)
  • 1 – 2 db kisebb sárgabarack (vagy az idénynek megfelelő gyümölcs)

Elkészítés:

  • A rizsitalba tesszük a 7 dkg zabpelyhet, és az édesítőt, jól kikeverjük, felfőzzük.
  • Amikor kész, hozzáadjuk a többi alapanyagot (túró, édesítő, 8 dkg zabpehely, tojás), és alaposan kikeverjük. Szilikon formába öntjük.
  • A barackokat megmossuk, cikkekre vágjuk, a tetejére helyezzük.
  • 30 perc alatt megsütjük.

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 50 perc

Tápanyagtartalom az egészben 9 szelet esetén
1 db. zabos túrósban
(kb. 8 – 9 dkg)
Energia 4883 kcal / 1171 kJ 130 kcal / 543 kJ
Fehérje 65,8 g 7,3 g
Zsír 42,9 g 4,8 g
  amelyből telített zsírsavak 18,3 g 2,0 g
Szénhidrát 122,6 g 13,6 g
  amelyből cukrok 38,4 g 4,3 g
Rost 16,0 g 1,8 g

A zabos-túrós gluténmentes sütemény recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , ,