Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Gluténmentes mézeskalács készítés – karácsonyi készülődés

A karácsonyi készülődés nálunk a mézeskalács sütéssel kezdődik. A frissen sülő gluténmentes mézeskalács illata alapozza meg a karácsonyi hangulatunkat, közben halkan szólnak a karácsonyi zenék. Sárámnak beindul a fantáziája, hogy mit is kéne kérni a Télapótól, Jézuskától, persze gyorsan jegyzetelek, nehogy valami véletlenül kimaradjon.

gluténmentes mézeskalács recept Íz-Lik

A mai sütögetésnél 4 aprócska kezecske volt segítségemre, Sárám kis barátja, Dominik is bevetette minden tudását, lelkesedését. Csodás délutánt töltöttünk el vidám hangulatban, szorgalmasan, szorgosan a fenséges fahéj, gyömbér, szegfűszeg illatú konyhában.

Anyósom mézeskalácsának nincs párja, imádtam sütni az eredeti receptet. Pihe, puha, tökéletes a fűszerezettsége, könnyű a tésztával bánni, gyúrni, nyújtani. Most próbáltam ki először gluténmentes változatban, a család szerint pontosan ugyan olyan, mint a mamáé. Ez hatalmas boldogság a készítőnek és a fogyasztóknak. Az eredeti receptet használtam, a lisztet cseréltem le Doves farm, önkelesztő lisztre.

A díszítést a gyerekekre bíztam. A Dr Oetker dekor tollal való pingálás hatalmas élményt nyújtott számukra, szabadjára engedték a fantáziájukat. Készült fradi mezes focista, punkos mézi, színes díszben pompázó karácsonyfa, zöld hóember, piros angyalka….

A következő sütést, amit már a karácsonyfa alá szánok, tojásos mázzal fogok díszíteni, számomra az az igazi és felülmúlhatatlan mézeskalács és nincs karácsony nélküle.

gluténmentes mézeskalács recept Íz-LikHozzávalók:

  • 1000 g Doves farm önkelesztő liszt
  • 300 g cukor
  • 300 g margarin
  • 3 közepes méretű (M-es) egész tojás
  • 250 g méz
  • 2 kávéskanál gyömbér
  • 2 kávéskanál szegfűszeg
  • 2 kávéskanál fahéj
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

  • A mézet a cukorral felmelegítjük, de ne forraljuk. Belekeverjük a margarint és a fűszereket.
    gluténmentes mézeskalács készítlés
  • A gluténmentes liszthez adjuk a szódabikarbónát.
  • A még meleg, de nem forró mézes keveréket összedolgozzuk a liszt felével és a villával felvert tojásokkal.
  • A liszt másik felét is beletesszük, és egynemű tésztát gyúrunk belőle.
    gluténmentes mézeskalács recept Doves Faerm gluténmentes liszt
  • pár órára, de akár egész éjszakára frissen tartó fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe.
    TIPP: Érdemes felhasználás előtt kb fél órával kivenni a hűtőből a tésztát, ha nagyon hideg picit nehéz nyújtani.
  • Vékonyra nyújtjuk és szaggatjuk.
    gluténmentes mézeskalács recept Íz-Lik
  • 180 °C fokos sütőben süssük, kb 15 percet. Vigyázzunk rá, ne süssük túl, mert kemény lesz. Pár nap alatt szépen megpuhul, de a kevésbé sült rögtön finom puha lesz.
  • Ha kihűlt, tetszés szerint díszíthetjük.

Mi most pár darabot sütés előtt Dr. Oetker dekor cukorral nyomkodtunk tele. A képeken látszik, a kis vékony cukor hópihék, csillagok jól viselték a sütést, de a kis golyócskák picit megfolytak.

 

Tápanyagtartalom az egész tésztában 10 db. mézeskalácsban
(210 db készítésekor
1 db. kb. 8-9 g)
1 db.
mézeskalácsban
(210 db. készítésekor
1 db. kb. 8-9 g)
Energia 7036 kcal /29340 kJ 340 kcal / 1420 kJ 142 kcal /34 kJ
Fehérje 74,1 g 4,0 g 0,4 g
Zsír 160 g 8,0 g 0,8 g
amelyből telített zsírsavak 35,8 g 2,0 g 0,2 g
Szénhidrát 1279 g 61,0 g 6,1 g
amelyből cukrok 489 g 23,0 g 2,3 g
Rost 18,8 g 1,0 g 0,1 g

A gluténmentes mézeskalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , ,