Gluténmentes mézeskalács készítés – karácsonyi készülődés
A karácsonyi készülődés nálunk a mézeskalács sütéssel kezdődik. A frissen sülő gluténmentes mézeskalács illata alapozza meg a karácsonyi hangulatunkat, közben halkan szólnak a karácsonyi zenék. Sárámnak beindul a fantáziája, hogy mit is kéne kérni a Télapótól, Jézuskától, persze gyorsan jegyzetelek, nehogy valami véletlenül kimaradjon.
A mai sütögetésnél 4 aprócska kezecske volt segítségemre, Sárám kis barátja, Dominik is bevetette minden tudását, lelkesedését. Csodás délutánt töltöttünk el vidám hangulatban, szorgalmasan, szorgosan a fenséges fahéj, gyömbér, szegfűszeg illatú konyhában.
Anyósom mézeskalácsának nincs párja, imádtam sütni az eredeti receptet. Pihe, puha, tökéletes a fűszerezettsége, könnyű a tésztával bánni, gyúrni, nyújtani. Most próbáltam ki először gluténmentes változatban, a család szerint pontosan ugyan olyan, mint a mamáé. Ez hatalmas boldogság a készítőnek és a fogyasztóknak. Az eredeti receptet használtam, a lisztet cseréltem le Doves farm, önkelesztő lisztre.
A díszítést a gyerekekre bíztam. A Dr Oetker dekor tollal való pingálás hatalmas élményt nyújtott számukra, szabadjára engedték a fantáziájukat. Készült fradi mezes focista, punkos mézi, színes díszben pompázó karácsonyfa, zöld hóember, piros angyalka….
A következő sütést, amit már a karácsonyfa alá szánok, tojásos mázzal fogok díszíteni, számomra az az igazi és felülmúlhatatlan mézeskalács és nincs karácsony nélküle.
- 1000 g Doves farm önkelesztő liszt
- 300 g cukor
- 300 g margarin
- 3 közepes méretű (M-es) egész tojás
- 250 g méz
- 2 kávéskanál gyömbér
- 2 kávéskanál szegfűszeg
- 2 kávéskanál fahéj
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
- A mézet a cukorral felmelegítjük, de ne forraljuk. Belekeverjük a margarint és a fűszereket.
- A gluténmentes liszthez adjuk a szódabikarbónát.
- A még meleg, de nem forró mézes keveréket összedolgozzuk a liszt felével és a villával felvert tojásokkal.
- A liszt másik felét is beletesszük, és egynemű tésztát gyúrunk belőle.
- pár órára, de akár egész éjszakára frissen tartó fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe.
TIPP: Érdemes felhasználás előtt kb fél órával kivenni a hűtőből a tésztát, ha nagyon hideg picit nehéz nyújtani. - Vékonyra nyújtjuk és szaggatjuk.
- 180 °C fokos sütőben süssük, kb 15 percet. Vigyázzunk rá, ne süssük túl, mert kemény lesz. Pár nap alatt szépen megpuhul, de a kevésbé sült rögtön finom puha lesz.
- Ha kihűlt, tetszés szerint díszíthetjük.
Mi most pár darabot sütés előtt Dr. Oetker dekor cukorral nyomkodtunk tele. A képeken látszik, a kis vékony cukor hópihék, csillagok jól viselték a sütést, de a kis golyócskák picit megfolytak.
Tápanyagtartalom | az egész tésztában | 10 db. mézeskalácsban (210 db készítésekor 1 db. kb. 8-9 g) |
1 db. mézeskalácsban (210 db. készítésekor 1 db. kb. 8-9 g) |
Energia | 7036 kcal /29340 kJ | 340 kcal / 1420 kJ | 142 kcal /34 kJ |
Fehérje | 74,1 g | 4,0 g | 0,4 g |
Zsír | 160 g | 8,0 g | 0,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 35,8 g | 2,0 g | 0,2 g |
Szénhidrát | 1279 g | 61,0 g | 6,1 g |
amelyből cukrok | 489 g | 23,0 g | 2,3 g |
Rost | 18,8 g | 1,0 g | 0,1 g |
A gluténmentes mézeskalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor Doves farm lisztkeverék gluténmentes mézeskalács receptek gyömbér karácsonyi GM receptek lisztkeverék őrölt fahéj szegfűszeg szódabikarbóna tojás