Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Színes gluténmentes egytálétel grillezett halloumival

Superfoodok pedig léteznek! Készítsük el ezt a gluténmentes egytálételt ebédre! A benne található antioxidánsok, értékes rostok, vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulnak szervezetünk egészséges működéséhez!

szines gluténmentes egytálétel receptHozzávalók 2 főre:

  • 100 g köles
  • 100 g zöldborsó
  • 200 g cékla
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál friss vagy szárított mentalevél
  • 5 g vörösszőlőecet
  • 40 g gránátalmamag (kb. fél gránátalma)
  • 5 g tökmag

Öntethez:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál balzsamecet

Feltét:

  • 80 g grillezni való sajt (halloumi)

Elkészítés:

  • A kölest alaposan mossuk és válogassuk át, majd kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben főzzük készre.
  • A céklát hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra, majd folyamatosan kevés vizet aláöntve pároljuk puhára. A zöldborsót keverjük össze az olivaolajjal, ecettel és a mentával, majd szintén pároljuk puhára, végül keverjük hozzá a köleshez. Adjuk hozzá a megpárolt céklát is, keverjük össze és ízesítsük ízlés szerint.
  • Az öntenhez keverjük el az olivaolajat a balzsamecettel és a mustárral. Ha túl sűrű az öntet, kevés vizet öntsünk hozzá. (Nem inzulinrezisztenciások kevés mézzel is bolondíthatják).
  • A gártánalmát vágjuk félbe, tegyük egy vizzel teli tálba, majd ott nyomkodjuk ki a magokat. Így megússzuk, hogy az egész konyhánk gránátalmalében ússzon. A magokról végül öntsük le a vizet.
  • Egy grill serpenyőben olaj nélkül hirtelen pirítsuk le a vékony szeletekre vágott sajtot, majd állítsuk össze ebédünket.
  • A köleses alapot tegyük a tányérokra. Szórjuk meg gránátalmával, tökmaggal, enyhén ízesítsük az öntettel, majd tegyük rá a kisütött sajtokat.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: kb. 35 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom egy főre:

Energia 520,9 kcal/ 2177,5 kJ
Fehérje 20,4 g
Zsír 23,7 g
Szénhidrát 52,9 g
Élelmi rost 7,3 g

A gluténmentes egytálétel receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , ,