Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Citromos mézes madelein – francia különlegesség

Franciák közkedvelt aprósüteménye, amit legtöbbször a délutáni tea, kávé mellé szoktak elfogyasztani. Könnyű süteményt ezúttal elkészítettük gluténmentes változatban is, hogy a borongós őszi délutánokban is legyen valami kellemes dolog.

madelein gluténmentes sütemény receptHozzávalók 18 db-hoz:

  • 60 g kukoricaliszt
  • 20 g cirokliszt
  • fél teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 40 g darált mandula (héj nélküli)
  • 3 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 75 g * vaj
  • 80 g méz
  • 1 citrom reszelt héja és fél leve

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 160 °C-ra.
  • A liszteket keverjük össze a sütőporral és a darált mandulával.
  • (Ha nem kapunk darált mandulát, vagy hámozott mandulát, akkor a mandula héját könnyen eltávolíthatjuk úgy, hogy forrásban lévő vízbe helyezzük a mandulaszemeket, majd ezután leszűrjük, ujjaink összecsippentésével levesszük róla a megpuhult héjat, alaposan megszárítjuk, majd így daráljuk le.)
  • A tojásokat üssük fel, habosítsuk fel, majd adjuk hozzá az olvasztott (de már kihűlt) vajat és a mézet, ízesítsük citromlével, és reszelt citromhéjjal, majd keverjük hozzá a liszteket, keverjük simára és adagoljuk a formába.
  • Az a legjobb, ha szilikon formába tesszük, sokkal szebb lesz a végeredmény! Ha nincs madelein formánk, készíthetjük mini muffinformában is!
  • 7-10 perc alatt süssük készre. Fontos hogy ne süssük túl, ne hagyjuk hogy nagyon megbarnuljon a tészta, különben túlságosan ki fog száradni.
  • Tegyük sütőrácsra kihűlni, majd kínáljuk a délutáni tea mellé!

Tipp:

  • Tehetünk bele reszelt narancshéjat, étcsokoládédarabokat vagy akár készíthetjük kevés kakaóporral is!
  • Laktózérzékenyek használjanak laktózmentes vajat!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egész adagban:

Energia 87,1 kcal/364,2 kJ
Fehérje 2 g
Zsír 5,4 g
Szénhidrát 7 g
Élelmi rost 0,2 g

A gluténmentes sütemény receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , , ,

Ad