Gluténmentes palacsinta tojás mentesen
Iri mama egy gluténmentes palacsintával lepett meg minket.
Van az oldalon pár palacsinta receptem, köztük kelt, édes, sós, hagyományos, felhő, Japán palacsinta, nem is jut eszembe mind🙂. De tojás mentes még nem. Sőt, ha növényi alternatívával helyettesítitek, tejmentes lesz. Olyan finom, puha, lágyan tekerhető, tölthető bármivel, rakott palacsintának is elkészíthető. Bízom benne hogy ez a recept segítséget nyújt néhány embernek 🙂.
Hozzávalók (14 db):
- 650 g +50 g laktózmentes tej (növényi alternatívával is készíthetjük)
- 200 g Pennys kenyér gluténmentes lisztkeverék (más liszt is jó lehet, de a folyadékot figyelni kell)
- 6 g cukor
- 3 g vaníliás cukor
- csipet só
- 20 g olaj
- 2 g sütőpor
- 3 g psyllium rost útifűmaghéj
A gluténmentes palacsinta tojás mentesen elkészítése:
- Keverő tálba mérem a lisztet, hozzáadom a cukrot, sót, útifű maghéjat, sütőport, vaníliás cukrot, jól elkeverem.
- Kimérek 600 g tejet, több részletben adagolom hozzá, miközben folyamatosan keverem, hogy csomómentes legyen.
- Mire elfogyott a tej, úgy éreztem hogy kell még hozzá.
- 50 grammot tettem, és az olajat, simára keverem.
- Teljesen mint a hagyományos palacsinta tészta.
- Nem sűrű, de nem is híg.
- Egy 22 cm átmérőjű palacsinta sütőt előmelegítem, szilikonos ecsettel vékonyan lekenem, egy merőkanálnyi tésztát szétterítek, miközben körbe, körbe forgatom.
- Ha elterült nagyon alacsony hőmérsékleten sütni kezdem!
- Nagyon fontos, nem úgy sül mint a másik palacsinta, megég, nyers marad belül a magasabb hőmérsékleten.
- Az első nekem is barnább lett.
- Útifűmaghéj kell hozzá, mert különben elszakad a palacsinta.
- Ha ezeket betartjuk, tökéletes lesz.
- Ha látszik hogy a széle kezd pirulni, spatulával megfordítom.
- Így sütöm ki, míg el nem fogy minden.
- A palacsintát ahogy sül, lefedem, nem szárad ki.
- Felénél , úgy éreztem hogy kell még egy pici tej, kezdett sűrűsödni, tettem bele 20-30 grammot.
- Minden palacsinta előtt vékonyan lekenem a serpenyőt.
- Azt hiszem mindent elmondtam😅.
Jó sütést, jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.
Elkészítési idő: 45-60 perc
Nehézségi szint: könnyű, de nagyon figyelni kell rá
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 db. Palacsintában tojásmentesen |
Energia |
5464 kJ / 1304 kcal |
390 kJ / 93 kcal |
Zsír |
39,6 g |
2,8 g |
amelyből telített zsírsavak |
15,2 g |
1,1 g |
Szénhidrát |
204,3 g |
14,6 g |
amelyből cukrok |
49,8 g |
3,6 g |
Rost |
5,4 g |
0,4 g |
Fehérje |
24,0 g |
1,7 g |
Só |
6,30 g |
0,38 g |
A gluténmentes palacsinta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor édes gyors lisztkeverék olaj palacsinta Penny - gluténmentes liszkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só sütőpor tej uzsonna és tízórai vaníliás cukor