Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes szilvás félgömb desszertek

desszert recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes szilvás félgömb desszertekkel bővült.

Nyár közepe van, lassan elkezd érni a szilva. A piacon már lehet vásárolni ezt a csodás színű és ízű gyümölcsöt. Készítettem belőle egy igazán ütős desszertet, ami fantasztikus kinézetű, de az elkészítése nem igényel különleges cukrászati tapasztalatot. Érdemes elkészíteni.

Hozzávalók (10 félgömb):

A szilvás részhez:

  • Gömbök 4 cm átmérőjűek
  • 370 g kimagozott szilva
  • 3 evőkanál negyedannyi cukor
  • csipet só
  • fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • késhegynyi chilipor
  • teáskanál Lucullus őrölt fahéj
  • 1 dl víz
  • 2 teáskanál agar-agar por

Joghurtos-tejszínes réteg:

  • 400 g Alpro vaníliás növényi joghurt
  • 250 g Meggle cream patissiere vegán tejszín
  • vanília kivonat
  • 2 teáskanál agar-agar por

Mákos ropogós réteg:

  • 60 g őrölt mák
  • 60 g porcukor
  • 60 g rizsliszt
  • 60 g hideg Ráma vegán vajhelyettesítő
  • csipet só

Szilvás mártás:

  • 250 g magozott szilva
  • 2 teáskanál negyedannyi édesítő
  • teáskanál Lucullus őrölt fahéj
  • csipet só

A gluténmentes szilvás félgömb desszertek elkészítése:

  • Először a szilvás félgömböket készítsük el.
  • A magozott szilvához adjuk hozzá valamennyi hozzávalót.
  • Az agar-agar port is.
  • Kezdjük el forralni.
  • Amikor már pár percet forraltuk, egy kézi botmixerrel homogenizáljuk. 
  • Egy kanál segítségével mérjük bele a kis szilikon félgömb formákba a szilvás „szószt”.
  • Nekem több, mint 10 darabos, de nem baj, mert lehet tálalni a többi desszerthez mellé is.
  • Tegyük be a hűtőszekrénybe, dermedni.
  • Szinte pillanatok alatt kész lesz.
  • Jöhet a joghurtos-tejszínes krém készítés.
  • Hasonlóval, mint a szilvással, valamennyi hozzávalót kezdjük el forralni.
  • Botmixerrel szintén pár perc forralás után homogenizáljuk.
  • A nagyobbik, 6 cm átmérőjű félgömbök aljára kanál segítségével adagoljunk ebből a joghurtos-tejszínes szószból.
  • Kevesebb, mint a gömbök felébe töltsünk szószt.
  • Tegyük hűtőszekrénybe pár percig.
  • Közben a mákos morzsa, ropogós elemeit alaposan keverjük össze, gyúrjuk át.
  • Vékonyan lapítsuk el egy sütőpapíron.
  • Előmelegített 160 °C fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
  • Szedjük ki a szilvás félgömböket, és tegyük bele a kissé megdermedt tejszínes-joghurtos rétegbe.
  • Ezután öntsük fel a maradék tejszínes-joghurtos szósszal.
  • Tegyük be a hűtőszekrénybe.
  • Készítsük el a szilvamártást.
  • A kimagozott szilvát a hozzávalókkal alaposan főzzük meg.
  • Jó sűrűre főzzük, hogy tömény legyen a szilvamártás.
  • Közben a kihűlt mákos ropogós részt aprítsuk fel, kis morzsákra.
  • Tálaljunk.
  • Morzsát halmozzunk a tál aljára, erre tegyük a kész nagy félgömböt.
  • Halmozzunk mellé szilvaszószt.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1 óra

Tápanyagtartalom

az egészben

10 db. Szilvás félgömb készítésekor 1 db. félgömbben

12 db. Szilvás félgömb

készítésekor 1 db. félgömbben

Energia

10644 kJ / 2541 kcal

1065 kJ / 254 kcal

888 kJ / 212 kcal

Zsír

150,9 g

15,1 g

12,6 g

  amelyből telített zsírsavak

100,4 g

10,0 g

8,4 g

Szénhidrát

239,7 g

24,0 g

20,0 g

  amelyből cukrok

163,8 g

16,4 g

13,7 g

Rost

52,5 g

5,3 g

4,4 g

Fehérje

37,7 g

3,8 g

3,1 g

4,96 g

0,50 g

0,41 g

A gluténmentes szilvás félgömb desszertek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes desszert recept

gluténmentes szilvás félgömb

Kategória: , , , ,