Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes paneer indiai házi készítésű sajt

gluténmentes sajt receptIri mama egy gluténmentes paneer indiai házi készítésű sajttal lepett meg minket.

Otthon, egyszerűen elkészíthető ez a finomság. Többször megcsináltam, abban biztos vagyok hogy sűrűn fogom elkészíteni. Grilleztem, volt sült burgonyával, utóbb paradicsom salátával. Kipróbálom rántva is, de biztos hogy nem folyik el. Nagyon finom, jól lehet variálni, ízesíteni.

Hozzávalók (570 g sajt):

  • 4 liter 3,7% tej termelői a legjobb
  • 30-40 g só, ízlés függő (4-5 evőkanál)
  • 4-6 evőkanál 10%-s ecet vagy citromlé
  • Ízlés szerint chili paprika 

A gluténmentes paneer indiai házi készítésű sajt elkészítése:

  • Tejet felforralom, beleteszem a sót és a chilit, mikor felforrt, lejjebb veszem a hőfokot, és kanalanként adagolom hozzá az ecetet.
  • Szépen kezd összeállni, túrósodni, folyamatosan addig keverem, míg a leve áttetsző nem lesz.
  • Ez a savó, ha már tiszta a színe, leszűröm.
  • Steril konyharuhát, vagy gézt szűrőbe teszem, azon keresztül leszűröm.
  • Hagyom lecsöpögni, többször megtekerem, kinyomkodom a levét.
  • Vigyázzatok forró! Ezután egy formába teszem, lenyomkodom, tetejére nehezéket állítok, így hagyom 6-8 órát.
  • Ezután szépen szeletelhető. Önmagában is finom, de mint írtam grillezve, rántva is elkészíthető.
  • Próbáljátok ki Ti is.

Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.

Elkészítési idő:

  • 20-25 perc
  • 6-8 óra préselés

Nehézségi szint: haladó

Aki eheti és teheti készítse el, nagyon finom.

Steril anyagot használjatok hozzá, semmi képpen ne mosószerrel, öblítővel mossatok ki, mert olyan ízű lesz a sajt. 

Ízesíteni lehet, borssal, metélő hagymával, lila hagymával, chilivel, zöld fűszerekkel stb. ízlés szerint.

Tápanyagtartalom az egészben 100 g Paneer indiai
házi készítésű sajtban
Energia 11447 kJ / 2734 kcal 280 kJ / 67 kcal
Zsír 148,0 g 3,6 g
  amelyből telített zsírsavak 96,0 g 2,4 g
Szénhidrát 191,0 g 4,7 g
  amelyből cukrok 191,0 g 4,7 g
Rost 0 g 0 g
Fehérje 140,0 g 3,4 g
44,0 g 1,07 g

A gluténmentes paneer indiai házi készítésű sajt recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , ,