Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Csíkos gluténmentes kalács thangzonggal

gluténmentes kalács

csíkos kalács gluténmentesen

Iri mama már többször próbálta a thangzong módszert, De talán most sikerült a legjobban.

Gábor a Házi Pék receptje alapján készítettem, amit átalakítottam gluténmentesre. Eredetileg fatörzs kiflit szerettem volna, de ez a tészta ahhoz lágy volt, így kalács készült belőle. Köszönöm.

Hozzávalók (16 szelethez):

Tangzhonnghoz:

A tésztához:

  • 375 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 5 g útifű maghéj (psyllium rost)
  • 4 g só
  • 55 g cukor
  • 1 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 5 g GM porélesztő
  • 130 g langyos tej
  • 55 g vaj vagy margarin

Begyúrt tészta felébe:

  • 10 g GM kakaópor
  • 6 g cukor

Csíkos gluténmentes kalács elkészítése:

  • Első lépésként a tangzhonghoz kimérem a tejet, beleteszem a vanília kivonatot, kimért liszttel csomómentesre keverem, sűrűre főzöm, hűtöm.
  • Dagasztó tálba mérem a gluténmentes lisztet, sót, cukrot, élesztőt, útifű maghéjat, elkeverem. Beleteszem a tojást, olvasztott vajat, tejet, és a kihűlt tangzhongot, géppel bedagasztom a tésztát.
  • Ezután elfelezem, a világos tésztát bucira gömbölyítem, letakarva konyhapulton duplájára kelesztem.
  • A másik feléhez teszem a kakaóport, a cukrot, ha szükséges pici tejet, bedagasztom, gömbölyítem, letakarva konyhapulton duplájára kelesztem.
  • 30 perc, de lehet picivel több is, attól függ milyen meleg van a lakásban.
  • Ezután lisztezett gyúrólapon téglalappá nyújtom a tésztát, külön – külön, majd egymásra teszem, feltekerem.
  • Sütőpapírral bélelt formába emelem, tejjel lekenem, újra kelesztem, 30 – 50 peren keresztül. Az idő leteltével, sütőbe teszem, alsó, felső sütési funkcióban 35 – 40 percig sütöm. Hurkapálcával ellenőrzöm, hogy megfelelően átsült-e?
  • Rácson hagyjuk kihűlni, majd zacskózva fagyaszthatjuk is, de eláll, puha, szaftos míg el nem fogy.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítési idő: 150 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom

az egészben

1 szelet Thangzongos csíkos kalácsban

Energia

9718 kJ / 2314 kcal

606 kJ / 144 kcal

Zsír

64,3 g

4,0 g

  amelyből telített zsírsavak

37,9 g

2,4 g

Szénhidrát

384,5 g

24,0 g

  amelyből cukrok

89,9 g

5,6 g

Rost

28,7 g

1,8 g

Fehérje

34,1 g

2,1 g

9,38 g

0,52 g

A csíkos gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kalács recept Irénke

csíkos kalács gluténmentes változatban

Kategória: , , ,