Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kolibri torta

torta recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kolibri tortával bővült.

Eredetileg még az USA-ban láttam ezt a tortát, illetve utána is olvastam. Kicsit átalakítottam a receptet, kissé magyarosítottam, és persze mentesítettem is. A banán édeskés íze jól megy a dió semlegességéhez. A tejszínhez és a mascarponéhoz adtam pisztáciát is, így fantasztikus krémet kaptam a tortához.

Hozzávalók (12 szelet):

Torta pikótához:

  • 210 g Kate’s low carb mix, Sütemény lisztkeverék
  • 250 g érett banán
  • 30 g eritrit (édesítőszer)
  • 180 g növényi itsl (most rizsital)
  • fél kezeletlen héjú narancs reszelt héja
  • 8 g sütőpor
  • 2 db egész tojás (M-es méretű)
  • 70 g napraforgó étolaj
  • 1 db tonkabab
  • csipet só

Diós töltelék:

  • 150 g darált dió
  • 2 púpos evőkanál rizsdara
  • 1 dl frissen facsart narancslé
  • 70 g eritrit
  • 250 g növényi mascarpone
  • csipet só
  • ízlés szerint rumaroma

Növényi tejszínhab:

  • 250 ml Apró szója habtejszín
  • 20 g eritrit ledarálva
  • 40 g pisztácia frissen ledarálva

Tetejére:

  • 10 g pisztácia frissen ledarálva

A gluténmentes kolibri torta elkészítése:

  • A piskóta hozzávalóit mérjük ki.
  • Az érett banánokat villával alaposan törjük szét.
  • A tonkababot reszeljük rá a banánokra.
  • Most már a piskóta valamennyi hozzávalóit keverjük csomómentesre.
  • Egy 16 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral.
  • Ebbe öntsük bele a piskótát.
  • A piskótát előmelegített 180°C fokos sütőben süssük készre kb. 40 perc alatt.
  • Amíg sül a piskóta elkészítjük a diós krémet.
  • A megpucolt, ledarált diót az eritrittel és a csipet sóval a rizsdarával főzzük jó sűrűre a narancslében.
  • Egész sűrűnek kell lennie a krémnek.
  • Tegyük félre kihűlni.
  • Közben az Alpró növényi tejszínt verjük fel.
  • Amikor már majdnem jó, majdnem kemény a hab, adjuk hozzá a poreritritet és a növényi mascarponéból 40 grammot.
  • Verjük tovább pár pillanatig.
  • Ekkora már talán kihűlt a diós krém is.
  • Ekkor adjuk hozzá a maradék növényi mascarponét, és keverjük el.
  • Ekkor érdemes még egy kevés ideig hűtőszekrénybe tenni, hogy biztos összeálljon, ne melegedjen fel a mascarpone.
  • Ha már valóban kihűlt, adjuk hozzá a tejszínes-mascarpóne ¾ részét.
  • A torta kisült, hagyjuk kihűlni.
  • Addig a krémek tovább hűlnek a hűtőszekrényben.
  • Amikor kihűlt a piskóta, vágjuk ketté.
  • Az alját és a tetejét is kenjük meg a diós krémmel.
  • Úgy gazdálkodjunk, hogy a torta oldalára is kerüljön a krémből.
  • A felvert mascarponés Aporó tejszínbe keverjük bele a darált pisztáciát.
  • Ebből habcső segítségével nyomjunk halmokat a torta szélére.
  • A torta közepére szórjunk darált pisztáciát.
  • A tortánk így barnás-zöldes fehéres lesz.
  • Érdemes hagyni pihenni a tortát, már ha kibírjuk még a várakozást.

Jó étvágyat kívánok

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1,5 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes kolibri torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes torta recept

gluténmentes kolibri torta

Kategória: , , ,