Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes pita, azaz zsebes lepénykenyér Évától

A gyros nagyon sokunk kedvenc étele, de gluténérzékenyként jobb, ha otthon, magunk készítjük. Sokan tartanak a pita sütésétől, pedig egy egyszerű kenyértésztából gyorsan, könnyedén elkészíthetjük. A zsebek titka pedig a sütésben rejlik: magas hőmérsékleten, rövid ideig kell sütni.

gluténmentes gyros recept

A mai pitámhoz NATURBIT ALFA-MIX gluténmentes lisztet használtam, de nyugodtan készíthetjük egyéb, jó minőségű kenyérlisztekből is.

Ebből az adagból 8 db gluténmentes pitát sütöttem

gluténmentes pita recept gluténmentes ízlikHozzávalók:

Elkészítés:

  • A cukros, langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt és közben összekeverjük a száraz hozzávalókat.
  • A felfuttatott élesztőhöz öntjük a liszt, só, útifű keveréket.
  • Dagasztógép vagy keverőgép dagasztó spiráljával pár percig dagasztjuk a tésztát, közben hozzáadjuk az olajat.
  • A megdagasztott tésztát olajos kézzel 8 egyenlő részre osztjuk és nyújtófával vagy akár az olajos kezünkkel 1 cm vastag korongokat formázunk.
    Ez 2 tepsibe fog beleférni.
  • 20 percig letakarva kelesztjük.
  • 230 °C fokra előmelegített, alsó-felső sütésen 8 percig sütjük az egyik, illetve a másik felét. (Az én sütőmben ez picit több volt, érdemes figyelni a színét, ha kezd barnulni, meg lehet fordítani)
Tápanyagtartalom az egészben 8 db. esetén
1 db. GM pitában
Energia 8841 kJ / 2115 kcal 1105 kJ / 264 kcal
Zsír 38,2 g 4,8 g
  amelyből telített zsírsavak 4,4 g 0,6 g
Szénhidrát 420,7 g 52,6 g
  amelyből cukrok 31,7 g 4,0 g
Rost 17,2 g 2,2 g
Fehérje 8,5 g 1,1 g
4,2 g 0,53 g

A gluténmentes pita recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el. Gluténmentes Íz-Lik rovatunk háziasszonyának, Kohári Évának a receptje

gluténmentes pita recept, Gluténmentes Íz-Lik, Kohári Éva receptje

Gluténmentes pita azaz zsebes lepénykenyér – belül üreges, tölthető.

Kategória: , ,