Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Glutén- és tejmentes répatora

Kohári Éva a Gluténmentes Íz-Lik rovatunk háziasszonyának receptje

Nagyon szeretem az igazán puha, szaftos tésztájú süteményeket. Ez a répatorta pont ilyen. Akár krémmel, akár krém nélkül csak úgy magában egy gyorsan és igen egyszerűen elkészíthető finomság. Nem kell ahhoz húsvét, hogy picit nyuszik legyünk. Finnyás gyerekeknek is nyugodtan adhatjuk, a répa ízét nem lehet érezni rajta.

gluténmentes répatorta tejmentesen

A tészta elkészítési ideje: 50 perc

Ebből a mennyiségből egy 22 cm-es torta formában szép magas, félbe vágható gluténmentes torta alap készíthető.

Nehézségi szint: könnyű

gluténmentes tortalap sütésHozzávalók a tésztához:

  • 300 g gluténmentes liszt, én NATURBIT ALFA-MIXel készítettem, de használhatunk hozzá egyéb sütemény lisztet, de akár rizslisztet is
  • 3 db „M”-es méretű tojás
  • 300 g apróra reszelt sárgarépa (ez 2 db nagyobb répa)
  • 150 ml étolaj
  • 250 g porcukor (aki nem annyira édes szájú, nyugodtan fogjon kevesebbet)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csomag gluténmentes sütőpor

Elkészítés:

  • A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
  • A tojások sárgáját a cukorral, olajjal alaposan elkeverjük, majd ehhez keverjük a répát, lisztet, sütőport, vaníliát.
  • Óvatosan összeforgatjuk a masszát a felvert tojásfehérjével.
  • A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a tésztát.
  • Előmelegített sütőben, 180°C fokon megsütjük. Javaslom a tűpróbát, én 40 percig sütöttem, de érdemes előbb megnézni. (Az én sütőmben a piskóta is picit tovább sül)

tej- és gluténmentes répatorta recept

Ez a krém tökéletesen illik a gluténmentes répatortánkhoz:

gluténmentes répatorta tejmentesHozzávalók:

  • 400 ml tej/növényi tej – én Alpro rizsitalt „rizstejet” használtam hozzá
  • 1 csomag vaníliás puding
  • 3 db „M”-es méretű tojás sárgája
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 125 g margarin (Vénusz, liga tejmentes margarin)

Elkészítés:

  • A pudingot, a cukrot és a tojások sárgáját a tejjel elkeverjük.
  • Folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle.
  • A margarint habosra keverjük és a kihűlt pudinggal alaposan összekeverjük.
  • A torta alapot félbevágjuk, megtöltjük a krémmel,
Tápanyagtartalom az egészben 12 szelet esetén
1 szeletben
Energia 20026 kJ / 4791 kcal 1667 kJ / 399 kcal
Zsír 247,0 g 20,6 g
  amelyből telített zsírsavak 61,5 g 5,1 g
Szénhidrát 567,4 g 47,3 g
  amelyből cukrok 258,9 g 21,6 g
Rost 20,0 g 1,7 g
Fehérje 40,9 g 3,4 g
0,5 g 0,04 g

A gluténmentes répatorta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

tej- és gluténmentes répatorta recept, Kohári Éva, Gluténmentes Íz-Lik

tej- és gluténmentes répatorta

Kategória: , , , ,