Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Könnyed gluténmentes túrótorta

Gluténmentes túrótorta recept.Hozzávalók:

  • A tésztához:
    • 90 g kukorica lepényliszt
    • 3 db M-es méretű tojás
    • 90 g kristálycukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • csipet só
  • Túrós krémhez:
    • 400 ml * habtejszín
    • 500 g * félzsíros tehéntúró
    • 250 g kristálycukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 2 db M-es méretű tojás
    • 9 db gluténmentes zselatinlap
  • Díszítéshez:
    • fél üveg barackkompót

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra. Vegyünk elő egy kapcsos tortaformát, béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy az aljára rátesszük a sütőpapírt, majd ráhelyezzük a keretet és a kimaradó részeket vágjuk körbe.

A torta alapja – a sütemény alját egy piskótatészta adja, melyhez az alábbi elkészítést javasoljuk:

  • A tojásokat mossuk meg, egyesével üssük fel és válasszuk szét őket.
  • A tojásfehérjét kb. 3 evőkanál langyos vízzel körülbelül 1 perc alatt verjük habosra.
  • A kristálycukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, majd kanalanként adjuk hozzá a tojás sárgájához és habosítsuk jól meg.
  • A felvert tojásfehérjét óvatosan forgassuk bele a cukorral felvert tojássárgájába.
  • A lisztet szitáljuk át, majd apránként adjuk a tojásos masszához egy csipet sóval együtt. Ügyeljünk arra, hogy a lisztet óvatosan forgassuk bele a tésztába, hogy a habos massza ne essen össze.
  • Az elkészült tésztát öntsük az előzőleg előkészített formába, majd helyezzük a sütőbe és süssük középső rácson kb. 25-30 percig, majd ha a teteje aranybarnára sült, és tűpróbával ellenőriztük a torta belsejét is, vegyük ki a sütőből és tegyük egy rácsra hűlni. (A sütőpapírt távolítsuk el róla még melegen!)

Túrókrém:

  • A barackkompótot jól csepegtessük le, majd vágjuk vékony szeletekre.
  • Mialatt a tortaalap sül, készítsük el a krémet.
  • A zselatinlapokat a csomagoláson lévő leírás szerint áztassuk be, nyomkodjuk ki, majd alacsony hőmérsékleten olvasszuk fel egy lábasban. Ezután hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a frissen facsart citromlevet.
  • A tojásokat mossuk meg alaposan, válasszuk szét, majd verjük habosra a tojásfehérjét egy csipet sóval.
  • A hideg habtejszínt szintén verjük kemény habbá, közben apránként adjunk hozzá 150 g kristálycukrot.
  • A tojássárgáját is habosítsuk fel a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük bele a túrót, adjuk hozzá a kihűlt zselatint és óvatosan forgassuk bele a felvert tejszínt és a habbá vert tojásfehérjét is. Óvatosan, nagy mozdulatokkal keverjük simára a krémet.
  • A kihűlt piskótatésztát helyezzük vissza a kapcsos tortaformába, majd kenjük meg az előkészített krémmel és díszítsük a vékonyra szeletelt barackszeletekkel.
  • Ízlés szerint a piskótára is fektethetünk barackot, majd arra tegyük rá a krémet, és a tetejére ismét a barackszeleteket.
  • Az így elkészített tortát 3-4 órára helyezzük a hűtőszekrénybe.
  • Tálalás előtt vegyük le a tortaforma szélét és már szeletelhetjük is!

TIPP: Ízlés szerint díszíthetjük más gyümölcsökkel is, pl. erdei gyümölcsökkel, de mindig vigyázzunk arra, hogy a gyümölcsök jól le legyenek csöpögtetve, hogy ne áztassák el a túrókrémet. Fagyasztott gyümölcs esetében különösen figyeljünk oda!

Elkészítési idő: 1 óra

Nehézségi szint: kezdő

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A gluténmentes túrótorta receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Laktózmentes tejszínt és túró is használható laktóz-intolerancia és cöliákia együttes fennállása esetén.

Kategória: , , , ,

Ad