Judit továbbfejlesztett gluténmentes sajtpuffancs receptje
Szele Judit már több bevált gluténmentes receptjét osztotta meg velünk. Korábbi sajtpuffancs receptjét most olcsóbbá tette azzal, hogy a korábbi receptjében használt lisztkeveréket egyszerűen rizslisztre cserélte le.
- 0,5 l tehéntej vagy „rizstej” (rizsital)
- 10 dkg vaj *
- 10 dkg trappista sajt*
- 5 dkg füstölt trappista sajt *
- 3 db közepes méretű tojás
- 18 dkg rizsliszt
- só
* jelölt laktózmentes termékek esetén laktózintoleranciások is fogyaszthatják
Elkészítés:
- A tejet (vagy rizstejet) felforralom, kevés sót teszek bele, majd a 10 dkg vajat, (én laktózmenteset használok), és a kimért rizslisztet.
- Folyamatosan kevergetem lassú tűzön, kb. 5 percig. (ez az úgynevezett ‘panád’ – besamelnél sűrűbb mártás).
- A tűzről levéve hűtöm (kb. 8-10 perc), majd egyesével elkeverem benne a tojásokat, utána a 2 féle reszelt sajtot. Az “után sózás” a sajtok sósságától függ.
- A tepsit kibélelem sütőpapírral, majd egy kiskanalat vízbe mártva szaggatom ki a tésztát és kis kupacokat teszek a tepsire.
- Közepes lángon 25-30 percig sütöm (/ tepsi)
- Ebből a mennyiségből 2 tepsinyi mennyiség lesz és nagyon finom! 🙂
Nehézségi szint: könnyű
Elkészítési idő: kb. 90 perc (2 tepsivel számolva)
Tápanyagtartalom | az egész tésztában | 25 db. / 1 puffancsban | 30 db. / 1 puffancsban |
Energia | 2319,0 kcal / 9670,2 kJ | 92,2 kcal / 384,5 kJ | 77,2 kcal / 321,9 kJ |
Fehérje | 58,7 g | 2,3 g | 2,0 g |
Zsír | 138,3 g | 5,5 g | 4,6 g |
ebből telített zsírsavak | 68,5 g | 2,7 g | 2,3 g |
Szénhidrát | 193,2 g | 7,7 g | 6,4 g |
ebből cukrok | 20,3 g | 0,8 g | 0,7 g |
Rost | 0,9 g | 0,0 g | 0,0 g |
A gluténmentes sajtpuffancs recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: reszelt sajt rizsital rizsliszt só sós aprósütemények tej tojás uzsonna és tízórai vaj