Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Judit továbbfejlesztett gluténmentes sajtpuffancs receptje

Szele Judit már több bevált gluténmentes receptjét osztotta meg velünk. Korábbi sajtpuffancs receptjét most olcsóbbá tette azzal, hogy a korábbi receptjében használt lisztkeveréket egyszerűen rizslisztre cserélte le.

glutenmentes sajtpuffancs receptHozzávalók (2 tepsihez):

  • 0,5 l tehéntej vagy „rizstej” (rizsital)
  • 10 dkg vaj *
  • 10 dkg trappista sajt*
  • 5 dkg füstölt trappista sajt *
  • 3 db közepes méretű tojás
  • 18 dkg rizsliszt

* jelölt laktózmentes termékek esetén laktózintoleranciások is fogyaszthatják

Elkészítés:

  • A tejet (vagy rizstejet) felforralom, kevés sót teszek bele,  majd a 10 dkg vajat, (én laktózmenteset használok), és a kimért rizslisztet.
  • Folyamatosan kevergetem lassú tűzön, kb. 5 percig. (ez az úgynevezett ‘panád’ – besamelnél sűrűbb mártás).
  • A tűzről levéve hűtöm (kb. 8-10 perc), majd egyesével elkeverem benne a tojásokat, utána a 2 féle reszelt sajtot. Az “után sózás” a sajtok sósságától függ.
  • A tepsit kibélelem sütőpapírral, majd egy kiskanalat vízbe mártva szaggatom ki a tésztát és kis kupacokat teszek a tepsire.
  • Közepes lángon 25-30 percig sütöm (/ tepsi)
  • Ebből a mennyiségből 2 tepsinyi mennyiség lesz és nagyon finom! 🙂

Nehézségi szint: könnyű

Elkészítési idő: kb. 90 perc (2 tepsivel számolva)

Tápanyagtartalom az egész tésztában 25 db. / 1 puffancsban 30 db. / 1 puffancsban
Energia 2319,0 kcal / 9670,2 kJ 92,2 kcal / 384,5 kJ 77,2 kcal / 321,9 kJ
Fehérje 58,7 g 2,3 g 2,0 g
Zsír 138,3 g 5,5 g 4,6 g
  ebből telített zsírsavak 68,5 g 2,7 g 2,3 g
Szénhidrát 193,2 g 7,7 g 6,4 g
  ebből cukrok 20,3 g 0,8 g 0,7 g
Rost 0,9 g 0,0 g 0,0 g

A gluténmentes sajtpuffancs recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , ,