Karácsonyi mákos-citromos gluténmentes torta Kolostól
Kolos is készül már a karácsonyra. egy ünnepi mákos hamis túrós cirmos tortával bővítette receptgyűjteményünket
Az eredti receptet Interneten találtam. Annyira gyönyörűen nézett ki, hogy egyszerűen muszáj voltam mentesíteni. Így a lisztet és a túrót is lecseréltem. Fantasztikus, díszes, cirmos gluténmentes sütemény kerekedett belőle. Érdemes elkészíteni, gyors mozdulatokkal elkészíthetjük, és már sülhet is. Kinézetével és ízével is garantált sikert érünk el.
Hozzávalók (10 szelethez)
A tésztához:
- 1 egész tojás
- 100 g növényi vaj alternatíva
- 50 g cukor
- 200 g It’s us Naturbit Basic-Mix gluténmentes lisztkeverék
- 5 g It’s us Naturbit útifűmaghéj
- 1 teáskanál sütőpor
A töltelékhez:
- 2 közepes méretű (M-es) egész tojás
- 500 g növényi túróalternatíva
- 50 g cukor
- 100 ml növényi tejfölalternatíva
- 3 evőkanál It’s us Naturbit kukoricakeményítő
- 150 g cukor
- 130 g darált mák
- 80 ml növényi ital – most rizsital
- vaníliaaroma
- csipet só
- 1,5 db kezeletlen héjú citrom reszelt héja
A karácsonyi mákos-citromos gluténmentes torta elkészítése:
- A tojást keverjük össze 50 g cukorokkal, sóval, útifűmaghéjjal adjuk hozzá a kihűtött, olvasztott nővényi vajat.
- Alaposan keverjük el az útifűmaghéjat
- A lisztet keverjük össze a sütőporral és szitáljuk a tojásos keverékhez, a masszát gyúrjuk össze.
- Egy 20 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral-
- Simítsuk bele a tésztát kesztyű segítségével úgy, hogy pereme is legyen, majd tegyük hűtőbe 30 percre.
- Közben elkészítjük a tölteléket.
- A mákot daráljuk le a cukorral.
- A mákos cukrot egy tálba tesszük és reszeljük rá a citromhéjat, adjuk hozzá a csipet sót.
- A növényi itallal forraljuk össze, majd tegyük bele a kukoricakeményítőt.
- Tegyük félre kicsit hűlni.
- A növényi túró alternatívát, a növényi tejfölt, a tojásokat, a keményítőt, a cukrot és a vaníliaaromát egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk.
- A masszát egy nagyobb és egy kisebb részre osztjuk.
- A kisebb adaghoz keverjük a mákos masszát.
- A tésztát kivesszük a hűtőből, a közepére egy nagy kanál túrókrémet teszünk, majd erre egy kanál mákkrémet.
- A krémek elég folyékonyak, ezért gyönyörűen el fognak terülni, ettől lesz mintás a torta.
- Addig kanalazzuk a krémeket, amíg el nem fogynak.
- 180° fokos sütőben nagyjából 50 perc alatt megsütjük.
- Kihűlve lekapcsoljuk a sütőforma oldalát és szeleteljük.
Csak teljesen kihűlve lehet szeletelni!
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 80 perc
- Recept címke: citrom cukor glutén és tejmentes hamis túró Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It's us Naturbit Basic Mix karácsonyi GM receptek kukoricakeményítő mák margarin növényi túró alternatíva psyllium rost (útifűmaghéj) rizsital só tojás torta vanília aroma