Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes mákos aranygaluska, csokoládé mártással

aranygaluska recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mákos aranygaluskával bővült.

Ki ne szeretné az aranygaluskát? Szerintem mindenki… Az egyik kedvencem nekem is. Most azért került rá mák, mert maradt egy kevés mák a hűtőszekrényemben. Szuper lett, csak ajánlom mindenkinek. A csokoládé mártáshoz adtam pár levél friss mentát is, ami nagyon friss, üde ízűvé tette az egész ételt.

Hozzávalók (12 db):

Forgatáshoz:

  • 3-4 evőkanál darált mák
  • 3-4 evőkanál porcukor

Tetejére:

  • 3-4 evőkanál Rama vegan vajhelyettesítő

Tepsi kikenéséhez:

  • 2-3 Rama vegan vajhelyettesítő

Csokoládé mártás:

  • 2 csomag glutén- és tejmentes csokoládé pudingpor
  • 1 l növényi ital (most rizs ital)
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 tojássárgája
  • 3-4 friss mentalevél

Tetejükre:

  • személyenként 2-3 db friss eperszem
  • 2-3 friss mentalevél

A gluténmentes mákos aranygaluska elkészítése:

  • 100 ml rizs italt melegítsünk kézmelegre.
  • Adjunk hozzá csipet cukrot.
  • Adjuk hozzá a friss élesztőt.
  • Hagyjuk felfutni.
  • Mérjük ki a tészta száraz összetevőit.
  • Daráljuk le a mákot a cukorral.
  • A felfutott élesztőt adjuk a tésztához,
  • Kezdjük el dagasztani a tésztát.
  • Üssük bele a tojást.
  • Lassan adjuk hozzá a többi növényi italt és a felolvasztott vajhelyettesítőt is.
  • Amikor a tészta kellően összeállt, és rugalmas formázzunk belőle egyforma méretű gombócokat.
  • Egy tepsit vajazzunk ki, ebbe fogjuk bele helyezni a gombócokat.
  • A gombócokat először megforgatjuk a mákos-porcukros keverékben.
  • Tegyük bele a tepsibe, és minimum 40 percig hagyjuk megkelni.
  • Addig elkészítjük a csokoládé mártást. 
  • A pudingport keverjük el az egy tojássárgájával, cukorral és 3 dl növényi itallal.
  • A többi rizsitől kezdjük el forralni.
  • Amikor már jó forró, öntsük bele a tojássárgás pudingport, és a mentaleveleket.
  • Főzzük kissé sűrűre.
  • Tegyük félre hűlni.
  • Amikor megkelt a tészta, a tetejükre öntsük óvatosan olvasztott növényi vajat.
  • Előmelegített sütőben 170 °C fokon kb. 30 perc alatt süssük készre.
  • Csokoládé mártással, pár szem friss eperrel és mentalevéllel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. mákos
gluténmentes aranygaluskában
Energia 16324 kJ / 3896 kcal 1361 kJ / 325 kcal
Zsír 128,1 g 10,7 g
  amelyből telített zsírsavak 56,1 g 4,7 g
Szénhidrát 621,8 g 51,8 g
  amelyből cukrok 208,4 g 17,4 g
Rost 29,6 g 2,5 g
Fehérje 38,0 g 3,2 g
3,66 g 0,31 g

A mákos gluténmentes aranygaluska tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes aranygaluska recept

gluténmentes mákos aranygaluska, csokoládé mártással

Kategória: , ,